Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ е против отмяната на минималния осигурителен доход

Не трябва да бъде отменян моделът за минималния осигурителен доход (МОД). 13-та година в страната се работи по този модел и той доказа, че започва процес на изсветляване на икономиката. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция. Според него успехът на модела ясно се вижда по приходите, които влизат в държавата. Той сподели, че не е наясно, защо работодателските организации искат отмяна. "Не може да не се явяваш на преговори, а да се оплакваш от административното увеличение", посочи президентът на КНСБ.

"Моделът МОД не трябва да бъде отменян, защото ще се върнем назад, когато в едно предприятие от чистачката до директора всички са осигурявани на минимална работна заплата. Ако това се случи, то ще удари интересите на работниците и те няма да стоят мирни", предупреди Димитров. Той допълни, че се надява, да бъде проявен разум и работодателите да седнат на масата на преговорите.

Синдикалистът обяви и подписването на няколко нови споразумения за увеличаване на осигурителния праг. В туристическия бранш е договорено увеличение от 5.42%. В хранителната промишленост увеличенията ще варират от 1.6% до 13% в зависимост от професионалната квалификацията. В търговията увеличението ще бъде от 5.02%, като стана ясно, че е подписан и колективен договор, който изравнява осигурителния праг с минималната работна заплата в сектора.

Предложения за увеличение са направени за още няколко дейности, като се очаква отговор от браншовите организации. В транспортния сектор е предложено средно увеличение от 15%, а в химичния сектор  предложенията са в диапазона 5.6% - 10.8%. Синдикатите имат скромни искания за сектора на здравеопазването - средно увеличение от 7,18%, а в металургията – ръст от 10 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във