Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кметът на София ще посети пречиствателната станция за питейни води "Бистрица"

Язовир "Искър"

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще направи проверка на работата в командната зала на пречиствателната станция за питейни води "Бистрица", съобщи пресцентърът на общината. Там се получава и събира информация в реално време за потоците водни количества и се управлява водопроводната система.
По всяко време експертите могат да видят нивата на водата в язовирите "Бели Искър" и "Искър", както и от всички локални резервоари в системата.

Историята на ПСПВ "Бистрица" датира от 1981 година, когато френската фирма "Дегремон" изготвя проект за строителство. От 1999-а пречиствателната станция работи нон-стоп, 365 дни, 24 часа в денонощието. За тези 20 години тя непрекъснато се модернизира, внедрени са нови технологии, много от процесите са автоматизирани и вече се управляват онлайн.

От контролната зала може да се контролира в реално време дори количеството вода, което да се поеме от язовир "Искър".

"Искър" (до 21 декември 1949 г. се нарича "Пасарел", а до 19 януари 1962 г. "Гигант язовир Сталин") е най-големият по площ и обем язовир в България.  Разположен е на река Искър- най-дългата изцяло българска река. Използва се за водоснабдяване на София, както и за производство на електроенергия.

Язовир "Бели Искър" е построен по горното течение на река Бели Искър, в подножието на връх Мусала в Рила на около 1900 м надморска височина. Намира се на 75 км от София и осигурява около 20% от питейното водоснабдяване на столицата, като служи за допълващ обем на основния водоизточник - язовир "Искър". Той е един от най-високопланинските язовири в Европа. Освен това е и едно от най-старите хидротехнически съоръжения в България: строителството му започва през 1939 година и окончателно завършва през 1945-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във