Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кметът на Сандански е отново „на прицел“

Кметската надпревара все още не е започнала , но играчите на този терен вече усилено загряват. Битката за стола на градоначалника в Сандански се очаква да бъде „кървава“. Такива заявки  се дават не от вчера. Днес противниците на сегашния управник на южния ни град Кирил Котев разпространиха  документи, които  разкриват как кметът  е успял да прокара  минерална вода в семейния си хотел. Ако се вярва на посоченото в тях   това е станало  чрез сериозно  нарушение на закона, въпреки, че с помощта на Дирекцията за национален и строителен контрол, той привидно е успял да узакони  водопровода, с който захранва комплекса край града.

Още през 2016- а Общинският съвет в Сандански е взел решение, с което се налага строителна забрана за всякакъв вид строително-монтажни дейности върху всякакъв вид терени, попадащи в територията на парк „Свети Врач“ и контактната му зона, които са публична общинска собственост. Близо година по-късно обаче  Котев решава, че този  мораториум е пречка за реализацията на личните му и семейни интереси. И   издава заповед (№ УТИ-124) от  5 септември 2017-а, въз основа на която главният архитект на Сандански - Красимир Петков, издава разрешително за строеж на водопровода за минерална вода до хотела, който е собственост  на майката и на брата на Котев. Чрез нея той на практика   еднолично е отменил наложения от Общинския съвет мораториум, макар че според закона  не притежава подобни  правомощия. Отделен въпрос е, че това самоуправство според юристи представлява  длъжностно престъпление по Наказателния кодекс.

От разпространените документи става ясно, че лично началникът на Дирекцията за национален и строителен контрол  арх. Иван Несторов е взел решението   да издаде разрешение за ползване на изградения специално за  нуждите на хотелския комплекс водопровод,  който пренася  минерална   вода до него.

Тук  трябва  да припомним, че от няколко месеца насам Котев е разследван от етичната комисия на управляващата партия  ГЕРБ, на която премиерът  Бойко Борисов  поръча да разглежда жалбите, свързани с различни  действия на „прегрешили“ кметове .

Градоначалникът на Сандански  нееднократно е бил обект на атаки  от бившия борец  срещу корупцията в Народното събрание и  общински съветник в града Яне Янев. От доста време насам Янев говори, че Котев и „изгорелия“ покрай скандала с къщите за гости бивш  заместник министър Манолев се опитват да „феодализират града“ . Именно той повдигна и въпроса  за минералната вода, прекарана  до  семейния хотелски комплекс на кмета.

Отговорът на Котев  беше, че когато е правен водопровода,  той не  е работил в хотела и не е взимал решения  по описвания случай.  В същото време обаче, той беше добре информиран за статута на ползваната от хотела минерална вода, като обясни , че разрешението за ползването й е получено  от "Басейнова дирекция", че  самият  водопровод си имал всички строителни разрешения..."Истината е, че хотелът, който управлява брат ми  не е нито първия, нито последния, снабден с минерална вода, каза по това време Котев и подчерта , че в региона  има поне 30 хотела , които ползват  минерална вода и в това според него нямало нищо нередно.

Сега обаче противниците му  твърдят, че  след като вече са станали известни документите,  които  уличават  в погазване на закона хората, направили   водопровода ,  Дирекцията за национален и строителен надзор  и прокуратурата са длъжни да се намесят  и да изяснят неговата законност.  В противен случай щяла да  пропадне възможността парк „Свети Врач” в Сандански да бъде обявен за паметник на градинарското и парковото изкуство по Закона за културното наследство,

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във