Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кметът на Пловдив търси варианти за ускоряване на проекта за водоснабдяване от язовир "Въча"

Язовирът е част е от каскадата "Доспат-Въча". Ограничен е от най-високата язовирна стена в страната - 144.5 метра, която е дълга 420 метра и има четири преливници.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров предприема сериозни действия за ускоряването на реализацията на проекта за водоснабдяването на Пловдив от язовир "Въча", съобщиха от пресцентъра на общината. 

Заради инцидента със замърсяването на река Марица в Хасковско и наложителното спиране на водата на повече от 50 селища наблизо, проектът "Въча" добива все по-сериозна важност за Пловдив и региона. Кметът Здравко Димитров е провел няколко разговора с министър Емил Димитров и заместник-министър Николай Нанков и те са го уверили, че ще съдействат за ускоряването реализацията на проекта.

В момента питейната вода за Пловдив се добива чрез сондиране на кладенци с подпочвени води на 30 метра под земята.

Проектът за водоснабдяването от каскада "Въча" и осигуряването на чиста питейна вода от язовира включва изграждането на 18-километрово трасе, както и изравнител на налягането, който ще бъде в землището на село Първенец - само на десетина километра южно от Пловдив. До края на годината трябва да е готово прединвестиционното проучване, което да даде ясна представа за общата стойност за реализацията на проекта.

В сряда кметът Здравко Димитров ще има нова среща със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, където отново ще се дискутира проектът за водоснабдяване на Пловдив от язовир "Въча".

 

Язовир "Въча"

е разположен е в Родопите, по поречието на река Въча (втората по големина в Родопите след Арда), на границата между областите Смолян, Пазарджик и Пловдив. Язовирната стена отстои по на 10 километра югозападно от Кричим и югоизточно от Брацигово, а завиряването е на 12 километра североизточно от Девин.

Част е от каскадата "Доспат-Въча". Ограничен е от най-високата язовирна стена в страната - 144.5 метра. Тя е дълга 420 метра и има четири преливници. Това е най-големият язовир на реката и сред от най-големите в България изобщо. Дълъг е около 10 км - от стената при почивна станция "Антонивановци" до завиряването при село Михалково.

Водите на язовира се използват за напояване на Пловдивското поле. В язовира вирее голямо разнообразие от риба и поради това е много известно място за риболов.

В язовира има много понтони с постройки, включително риборазвъдна ферма. Някои от понтонните къщи се отдават под наем и през лятото се посещават от почиващи и туристи. Около тях може да се кара водно колело, лодка или джет.

Край бреговете на язовира има добри условия за туризъм. Създадени са почивни станции и хотели. Покрай язовира минава пътят Кричим-Девин. Добра гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във