Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Кметът на Пловдив стигна до съда

S 250 1cae02a2 073e 41c6 bfe0 5e7f790e48c9
S 250 e1e73d6e ca44 4a03 9bc3 ac4c8abc1f0e

Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура  внесе в Окръжния съд в Пловдив обвинителен акт срещу трима човека от градската управа. Обвиняемите са кметът на Града под тепетата Иван Тотев, заместник-кметът Димитър Кацарски и Димитър Колев - кмет на район "Западен" в община Пловдив. Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу тримата за съучастие в престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици. Случаят е особено тежък, съобщи държавното обвинение.

Както в. "БАНКЕРЪ“ писа, досъдебното производство по случая беше образувано на 3 ноември 2016-а от Пловдивската окръжна прокуратура. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров (от 15 ноември)  беше разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото. Той разпореди Специализираното звено „Антикорупция“ да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство...

Дознателите разследваха дейността на кмета Тотев в периода 30 април 2014-а - 29 юли 2015 година. По това време в качеството си на длъжностно лице възложител на обществени поръчки кметът на Пловдив е нарушил служебните си задължения във връзка с изграждането на "Зоокът" в града. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя - асеновградското дружество с ограничена отговорност "Запрянови 03" (собственост на баща и син - Вакрил и Георги Запрянови). Но е допуснато

нарушение на Закона за обществените поръчки

констатират обвинителите. Освен това тази процедура е била проведена, без да има одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й. Не е била одобрена и количествено-стойностна сметка за проекта. Липсвал е още и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и разрешение за строеж.

Всички тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора с изпълнителя на строителството.

Според обвинението по този начин Тотев е искал да набави облага за търговското дружество ("Запрянови 03" ООД) в размер на 689 869.70 лева. В такъв размер е и щетата за община Пловдив, смятат прокурорите. Обвинителите са категорични, че това е причинило "значителни вредни последици и от неимуществен характер. Формирано е недоверие в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при извършване на дейности от обществено значение, както и съмнение в публичността и прозрачността на разпределяне на бюджетните средства".

В съда влизат и съучастниците на Тотев

Димитър Кацарски и Димитър Колев, които са действали като помагачи и чрез своите действия умишлено са улеснили кмета на община Пловдив да извърши това престъпление. Заместник-кметът Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за председател на комисия за провеждането на "Открита процедура" по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните работи по обект "Зоокът - Пловдив". В качеството си на председател на комисията на 28 юли 2014-а Кацарски е нарушил ЗОП, като е предложил на кмета Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин е дал възможност на градоначалника да открие друга процедура - договаряне без обявление.

Обвинението към Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице умишлено е улеснил кмета Тотев да извърши престъпление по служба. Това е станало, като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор, въпреки че са липсвали предпоставки за това. А именно: район "Западен" не е страна по Договор за строителство, сключен между Възложителя - община Пловдив и Изпълнителя - "Запрянови 03" ООД с предмет строително-монтажни работи на обект "Реконструкция и модернизация на "Зоокът" - гр. Пловдив". Район "Западен" пък не е Възложител по смисъла на чл.161, ал.1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). Няма и качеството на участник в процеса на строителството по смисъла на чл.160 от същия норматив. Това е записано в обвинителния акт.

По този начин Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015-а да започне строеж по смисъла на чл.157, ал.1 от ЗУТ. Според закона за начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се смята денят, в който е съставен протоколът за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква - се взема предвид датата на заверка на заповедната книга.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Колев и Кацарски са с мярка за неотклонение "Подписка". Предстои Окръжният съд в Пловдив да насрочи разглеждането на делото.

Тук е моментът да кажем, че фирмата, заради чиято поръчка сега ще отговаря пловдивският градоначалник, отдавна си е завоювала позиция

на терена на обществените поръчки в града

Основната й дейност е строителство в България и в Германия. Според данни от Търговския регистър през последните години семейната компания на Запрянови е спечелила поръчки за 20 млн. лева.

Те започват да печелят търговете в Града под тепетата още по времето на Славчо Атанасов. В неговия мандат започва реализацията на проект "Подобряване на екологичната и рекреационна среда на град Пловдив", който включва пълната реконструкция и модернизация на парковете "Белите брези" и "Райчо Кирков" в район "Южен", както и изграждането на зелени пространства в останалите райони на града. Обновяването на парк "Райчо Кирков" е възложено именно на "Запрянови-03". Стойността на тази поръчка е за  близо 800 000 лева.

При идването на Тотев в пловдивското кметство нещата не се променят. През лятото на 2012-а в сметките на абонираната за всички строителни поръчки в община Асеновград фирма влизат 526 000 лв. за ремонта на ЦДГ "Чучулига" в Пловдив.

Любопитното е, че по това време Вакрил Запрянов подава жалба в Комисията за защита на конкуренцията заради поръчката за 2 млн. лв. за ремонт на тротоарни настилки, която по случайност му се е "изплъзнала". Бързо след това обаче строителите са "компенсирани" със строежа на нова детска ясла между блоковете 203 и 205 в квартал "Тракия". Инвестицията на общината в този обект е 2.8 млн. лева.

Идва ред и на най-сериозните поръчки - за реконструкцията на Цар-Симеоновата градина и за изграждането на Зоопарка. И двете са свързани с протести на граждани. В първия случай - заради идеята да се изгради паркинг под езерото с Пеещите фонтани, а във втория - заради изсичането на десетки дървета в парк "Отдих и култура".

Реконструкцията на Цар-Симеоновата градина струва 11 милиона, а само изграждането на новите Пеещи фонтани и подводен паркинг е на стойност 5 милиона. След бурната обществена реакция отпада направата на гараж. Обектът се изпълнява съвместно с фирма "ГБС - Пловдив", която извършва монтажа на атракцията.

Още преди да завърши работата в градината, машините на Запрянови се прехвърлят в район "Западен". Направени са три първи копки за новата зоологическа градина на Пловдив. Последния път на церемонията дори е извикан и свещеник, за да изгони лошите духове с водосвет, както каза по това време самият Тотев.

По проект зоопаркът е разположен върху терен от 40 декара, заради което се налага изсичането на стотици здрави дървета. Обществената поръчка е за малко над 4.5 млн. лева.

Името на асеновградската фирма е свързано

и със строителството на Колодрума. Историята на спортната зала е цяла сага, а строителството й излиза около 50 млн. лева. Официалният строител е обединението "ГБС Пловдив - Спортен комплекс Пловдив", в което влизат абонираният строител на спортни съоръжения у нас "ГБС Инфраструктурно строителство" и изгряващата по това време нова строителна звезда "Водстрой 98", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. За изпълнител отново е избрана фирмата на Запрянови.

Асеновградското дружество печели и конкурса за изграждането на Информационния център и функционални павилиони пред Античния театър. Тези проекти също провокират протести на неправителствени организации заради опасението, че ще се изсичат дървета и ще се бетонира паметник на културата, което общината отрече.

Един от последните обекти, които фирмата  изпълнява в Пловдив, е създаването на нов парк от 6.5 декара на ул. "Богомил" в район "Източен". Проектът е на стойност 400 хил. лв., а финансирането е осигурено от програмата "Зелена градска среда".

Запрянови са изпълнявали и други поръчки в Пловдив. Сред тях са ремонтът на сградата на общинския Онкологичен център и изграждането на топлопреносната мрежа на EVN в центъра и безспорно е фирма със сериозен капацитет.

С думи прости, те отдавна са се наложили като незаобиколим фактор при поръчките за строителство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във