Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кметът на Димитровград се оплака, че ТЕЦ "Марица-3" трови въздуха

 ТЕЦ "Марица-3" е една от най-старите действащи ефективни централи в страната с по-ниска себестойност на произвежданата електроенергия от някои новопостроени електроцентрали на същото гориво.

Кметът на община Димитровград Иво Димов изпрати в понеделник  писма с въпроси до РИОСВ - Хасково и ТЕЦ "Марица-3" АД заради отчетените неколкократно превишения на алармените прагове за концентрация на серен диоксид във въздуха над Димитровград миналата седмица.

В писмата се казва, че са постъпили многобройни сигнали и оплаквания от граждани в община Димитровград за замърсяване на въздуха.

Кметът е настоял да му се отговори дали са извършени проверки на емисиите на вредни вещества, коя е причината за замърсяването, какво е състоянието на електроцентралата и др.

 ТЕЦ "Марица-3" е една от най-старите действащи ефективни централи в страната с по-ниска себестойност на произвежданата електроенергия от някои новопостроени електроцентрали на същото гориво. Има 1 турбина, задвижвана с прегрята пара, произвеждана от парогенератор с изгаряне на лигнитни въглища с максимално паропроизводство 380 т. на час. Построена и въведена в експлоатация е сероочистваща инсталация. 

Миналата година бе съобщено, че свързаната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Марица 3" до Димитровград е в силно затруднено финансово положение и започва съкращения на част от служителите си.  Причината бе, че до тогава основната част от приходите на ТЕЦ-а се формираха от държавните плащания за поддържането на част от мощностите й в студен резерв. Схемата обаче беше променена в края на юли и централите - ТЕЦ "Варна" (на Ахмед Доган), ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3", които получаваха най-много за студен резерв, бяха орязани за сметка на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

Facebook logo
Бъдете с нас и във