Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кметовете на Ямбол, Шумен и Силистра ще настояват за скоростен път Лесово-Силистра

Изграждане на първокласен четирилентов път от Силистра - Шумен - Ришки проход - Ямбол - Елхово - Одрин, който ще достига до трансграничната връзка Силистра-Кълъраш, са обсъдили кмтовете на Ямбол, Силистра и Шумен, съобщиха от кметската управа в Ямбол.

Това е била основната тема в работната среща между кмета на община Ямбол Валентин Ревански, народния представител Димитър Иванов и кметовете на общините Силистра и Шумен - д-р Юлиян Найденов и Любомир Христов. На срещата е присъствал и Николай Тончев - председател на Българска стопанска камара – Шумен.

Всички са единодушни, че важно условие за реализирането на идеята е и строителството на мост между Силистра и Кълъраш. Тези въпроси се обсъждат от години на държавно и на международно ниво, с добри пожелания и без видим резултат.

Информация за важността от изграждането на такава транспортна връзка е представил д-р Юлиян Найденов. Предимствата на този път са, че той е със 108 км по-кратък, отколкото всички други пътища, които свързват Република Турция и Близкия изток със страните от Североизточна Европа и Скандинавския полуостров. „Ако държавата помогне за изграждането на тези съоръжения, неминуемо ще се подобрят както вътрешните, така и чуждестранните инвестиции. Цялостното развитие на регионите и на населените места, през които ще преминава трасето, също ще се подобри“, подчертава кметът на Силистра. По тази тема са били проведени много срещи и са изпратени писма до Министерски съвет. "Никой няма да загуби от това, ако тази инвестиция от страна на държавата се осъществи. Средствата, които ще се дадат, ще могат да се възстановят", допълни градоначалникът на крайдунавската община.

Народният представител Димитър Иванов коментира, че изцяло е ремонтирана връзката между Ямбол и път I-7. Републикански път I-7 е първокласен път с направление север-юг, преминаващ по територията на пет области: Силистренска, Шуменска, Бургаска, Сливенска и Ямболска. Общата му дължина е 326.7 км, която го прави петият по дължина първокласен път в България. "Има готов проект и задание за основен ремонт на главен път I-7, Окоп – Елхово, който надявам се, че ще се реализира. Икономическото и инфраструктурното развитие трябва да продължи. В момента имаме уникален шанс - разширението на ГКПП "Хамзабейли" и трябва да го използваме", обяснява Иванов.

Кметът на Ямбол подчертава, че общините трябва да бъдат по-настоятелни към представителите на държавната администрация, да работят заедно и да се подкрепят. Валентин Ревански е обърнал внимание и от необходимостта за ефективна транспортна връзка между Северна и Южна България. Това е важно не само за свързаността вътре в страната, но и възможност страната ни да стане важен кръстопът за връзка между Европа и Близкия изток.

Кметовете на трите общини са категорични, че ще продължат да настояват за изграждането на двете важни транспортни връзки - първокласен път между Лесово и Силистра и на мост над река Дунав при Силистра-Кълъраш. Ако тази идея се реализира, градовете ще имат още една перспектива за своето развитие, отбелязват градоначалниците.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във