Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кметове от Ямболско искат ясни правила за отпускане на средства за проекти

Община Тунджа

По традиция в края на година с постановление на правителството бяха отпуснати милиони за инфраструктурни проекти на общините. И пак по традиция - не на всички. От Националното сдружение на общините от години настояват за ясни правила, но засега такива няма.

"Област Ямбол получава близо 9 млн. лева за реализацията на инфраструктурни проекти на територията на три общини - Ямбол, Стралджа и Елхово. Най-много са средствата за община Ямбол - над 7,3 млн. лева, 1 милион получава община Стралджа, а Елхово - 600 000 лева. Общините Тунджа и Болярово не получават", каза пред БНР кметът на община Болярово Христо Христов.

"Сякаш на политически принцип се отпускат тези средства. Тунджа и Болярово се управляват от БСП, но и те имат нужда. Като направим една статистика, се оказва, че това са близо 64 населени места от Ямболска област - може да се каже, че една трета от населението живее в тези общини, и те също имат нужда от по-добри водопроводи, по-добри пътища....А разбрах, че в области като Велико Търново, всички населени места са получили средства. Апелът ми е, когато има искания от общините, поне частично да бъдат удовлетворявани", обясни той. 

"Това е най-скритото нещо в държавата - няма процедура как става, всичко става "на тъмно", по решение на някой лобист, колко пъти настояваме пред Сдружението на общините да настоява пред правителството да има правила, даже не е на политически принцип, а на друг, който на нас не ние е известен", каза и кметът на Тунджа Георги Георгиев.

Все още не е получена официална информация за това къде и колко средства са получени.

"Става още по-болно, когато виждаме, че едни и същи общини всяка година получават огромни суми, а за други няма. Тези средства по Закона за държавния бюджет не са одобрени, а се раздават масирано с Министерски постановения", посочи още Георгиев.

Има отпуснати средства и за общини, които не са на ГЕРБ, като такива са например Ямбол и Стралджа, в други области - общини с кметове на БСП също получават пари, посочват още кметовете.

"Голяма част от средствата са насочени към общини на ДПС", добави кметът на Тунджа. Досега община Тунджа е получила само веднъж средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във