Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кметове искат Планът за възстановяване спешно да бъде внесен в ЕК

Сдружението на общините иска от премиера Стефан Янев да внесе в Европейската комисия националния План за възстановяване и устойчивост. Това бе обявено в аванс преди днешната среща между ръководството на сдружението и служебния премиер, която се проведе при закрити врати в Министерския съвет.

Председателят на НСОРБ Даниел Панов подчерта, че искат да се запознаят с промените, направени в Националния план за възстановяване, с който България кандидатства пред ЕК за пари, предназначени за следкризисното възстановяване.

Общините са твърдо против 20% самофинансиране по Националната програма за енергийна ефективност и поискаха увеличаване на парите за капиталови разходи в бюджетната прогноза за 2022 година.

"Планът за възстановяване и развитие спешно трябва да бъде внесен и в крайна сметка ние сме участвали в редица срещи при изработването на този национален план и искаме да се запознаем обстойно с промените, които в момента са направени в него", заяви инж. Даниел Панов.

Според служебния вицепремиер Атанас Пеканов средствата по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Страната ни ще получи 13% префинансиране от Механизма, т.е. около 1,6 милиарда лева най-вероятно тази година. Неотдавна Пеканов съобщи, че е взето решение да се доработят около 50% от заварените проекти и да се впишат нови значими проекти и реформи.

Преди дни по време на видеоконферентен разговор президентът Румен Радев съобщи на председателя на Европейския съвет Шарл-Мишел, че българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли.

По процедура Европейската комисия прави оценка на плановете в срок от два месеца. Но при първите одобрени планове Брюксел действаше по-бързо, като при поставен срок до края на юни, ЕК вече излезе с положителен резултат за плановете на Португалия, на Испания, на Дания, на Люксембург, а в понеделник прие и австрийския – за 3.5 млрд. евро безвъзмездни средства. Ако същото темпо спази и Съветът на ЕС, който по правило има четири седмици да приеме предложението на ЕК, може да се очаква окончателно одобрение на плановете преди края на юли и съответно разплащане на предварителното финансиране преди края на септември.

Проверката на евроинституциите трябва да установи дали планът предвижда най-малко 37% от разходите да са за инвестиции и реформи свързани с подобряване на климата, а други 20% са насочени към цифровия преход. Това са двете безапелационни условия на ЕК.

Засега плановете си за възстановяване и устойчивост не са внесли само три държави – България, Малта и Нидерландия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във