Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Климатичните промени налагат сроковете за есенната сеитба да бъдат променени

Оптималните срокове за есенната сеитба трябва да бъдат променени заради засушаването и наблюдаваните климатични промени. Това съобщава БТА, като цитира преди началото на новата кампания професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.
По думите му в Североизточна България най-доброто време за сеитбата на пшеницата засега се смята между 1-25 октомври. В последните години обаче в района се наблюдава много дълга есен.
Ученият отбелязва, че сега в Добричкия регион, в който традиционно се сеят най-много площи с пшеница, влага практически няма. Ако не завали, за да има поне повърхностна влага - до десетина сантиметра в почвата, за зърнопроизводителите ще бъде много трудно да направят и предсеитбената подготовка.
Според професор д-р Иван Киряков трябва да се изясни дали климатичните промени са трайни. А Министерството на земеделието да възложи на научните звена подготовката на нова стратегия не само за определяне на оптималните срокове за сеитба в агроекологичните райони на страната, но и за праговете на икономическа вредност в земеделските площи с оглед на новата сортова структура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във