Банкеръ Daily

За повече от пет години главният архитект на София Здравко Здравков стигна единствено до... велоалеите

Клетвите, че София ще има нов Общ устройствен план, се оказаха обикновена логорея

За никого не е новина, че преди кметски избори, обещанията се дават щедро, като на циганска сватба. Когато обаче става дума за сериозните обещания като например Общия устройствен план  на София, неизпълнението им от кмета на столицата Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков, няма как да останат незабелязани. Очевидно в края на мандата на това управление в столичното кметство имат други приоритети - не обещаните на предните избори.

Преди дни например стана ясно, че дългоочакваният нов устройствен план на града просто няма да го има. Информацията дойде от общинският съветник от Демократична България в Столичния общински съвет Борис Милчев. Кметът Фандъкова ясно заявила, че в този мандат няма да се изменя Общия устройствен план и дори няма да се разглежда задание за него.

Очевидно дадената дума от хората, обитаващи коридорите на „Московска“ 33 вече не означава нищо. Да напомним само факта, че тези обещания бяха дадени преди повече от пет години. Тогава, доведеният по спешност от дълбоката провинция, арх.Здравков, едва ли не като „заклинание“, обяви за свой приоритет №1 изработването на нов Общ устройствен план на София. И обещаваше в него да бъдат заложени промени в инфраструктурата на града, изграждането на повече велоалеи и развитие на градския транспорт и пешеходното движение, за да се ограничи трафикът и замърсяването. И най-вече да се ограничи презастрояването на столицата.

От всичко това, видимата част на неговите „усилия“ се сведе до …велоалеите.

Да не говорим, че само преди месец в компанията на кмета Фандъкова, 

Здравков за пореден път поднови „клетвата“ си, 

че до края на тази годината трябва да се изготви задание за изменение на Общия устройствен план на София. С присъщия си комсомолски плам, началниците на столичния град обявиха, че то щяло да се базира на проучването на екипа на "Визия за София", ръководен от арх. Любо Георгиев. Не липсваха и суперлативи от рода - че в него вече били  очертани тенденциите в развитието и били дадени насоки за превръщането на София в модерен, комуникативен и удобен за живеене град.

Нещо повече, самият арх. Георгиев начерта и тенденциите в него, според които трябва да бъде ограничено строителството, тъй като ако столицата продължи да се развива по стария Общ устройствен план, в нея могат да се заселят още един милион души.

И тъй като подобна опасност звучи не особено добре в ушите на всеки софиянец, това трябвало да стане  чрез промяна в основния закон на София - ОУП, с цел „перспективата“ на безкраен растеж да бъде овладяна. Поредните обещания включваха редуциране на параметрите на застрояване на града, независимо, че според експерти голямата вълна на преселение към София била утихнала и не се очаквало да има нова.

Тук е моментът да напомним, че екипът на "Визия за София"  започна проучването на процесите в милионния град още през 2017 г. и резултатът от тях най-сетне би трябвало да се разгледа и приеме от Столичния общински съвет.

Да ама, не. Очевидно тези намерения не са били възприети от

Началниците на столичното кметство в сянка,

чиито "инвестиционни намерения" са безгранични и лакомията им също, очевидно нямат интерес новия план да стане факт. Тях ги интересуват печалбите, които и досега им гарантира стария план…

Все пак нека не забравяме, че кърпенето на общия план, който беше създаден през 2007 г. и изменен за последно през 2009 г.,  може да бъде употребяван  много успешно чрез частични изменения поради липса но нов, а това със сигурност е удобно някому…

Заприличалият  вече на вехта и многократно кърпена дреха сегашен ОУП обхваща двата бурни периода на застрояването на София - пика от 2004 г. до 2009 г., и поредният, който започна от края на 2014 г. до 2019 г., както съобщи самият арх. Здравков. И за пореден път посочи, че с новия ОУП щяла да се постигне …„кардинална трансформация“.

Нещо повече, той не пропусна да подчертае, че през последните 30 години София се е превърнала в град на автомобилите, а през следващите видите ли щяла да се превърне в град на хората…

Забаламосването продължи и с рекламираното от кмета Фандъкова намерение, да предприеме стъпки Столичният общински съвет да разгледа и приеме стратегическият документ на "Визия за София" за развитието на града до 2050 година. Едва след това щял се представи и друг - по-детайлен, за мерките, които кметът щял да предприеме през този мандат.

Документът, който предстоял да бъде внесен в СОС, включвал мерките, засягащи периода 2020-2025 г. и Фандъкова очаквала цялата процедура по изготвяне на заданието за промяна в ОУП на София да завърши до края на годината.

Да но това беше преди месец.

 Днес „мъдруването“ около въпроса трябва или не да има нов Общ устройствен план на София, очевидно е поело в друга посока. Г-жа Фандъкова не отговори на многократните опити на автора на статията да се свърже с нея.

Но няма как да не си зададем въпроса: каква е причината повече от пет години „великият“ ни главен архитект Здравков, който престоява на добре платената си административна длъжност от 2016 г. насам, да не е успял да отстрани вредностите от стария План… Или може би, това е удобно оправдание за проблемите, които възникват от неговите решения. Като например това, че досегашният План му връзвал ръцете и той нямало как да отказва разрешенията за строеж на мераклиите, които продължават със застрояването на столицата.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във