Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЛЕКНАХМЕ ПРЕД МОСКВА ЗА ПРИРОДНИЯ ГАЗ

На десетото заседание на българо-руската междуправителствена комисия търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведено през седмицата в Москва представителите на Газпром за пореден път са настояли за премахване на бартерното разплащане на транзитните такси с природен газ, фиксирано в договора между Булгаргаз и руското газово дружество до 2010 година. Поставен е бил и срок за промяна на контракта - до 30 юни, за когато е насрочено общото събрание на акционерите в руската компания.
Подобна промяна ще повиши значително цената на общите количества синьо гориво за страната ни, е изтъквал нееднократно министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и поради тази причина отказваше да удовлетвори исканията на Газпром. Междувременно обаче позицията му очевидно доста се е променила. Вместо отново да повтори, че условията, фиксирани в търговските контракти, трябва да се изпълняват и от двете страни, Овчаров се договори с шефа на руския газов гигант Алексей Милер до 30 юни тесни работни групи да предложат схема за промяна на договора за транзита на руски природен газ. На всичко отгоре публично заяви, че това, което правим, не е само по желание на едната страна. Дали това означава, че и България настоява транзитният контракт да бъде променен и получаваното от нея руско гориво да поскъпне?
Медиите в София изчислиха, че повишението ще е с поне 40 на сто. Но много повече яснота, разбира се, ще има, след като експертите на Булгаргаз и Газпром представят споменатата схема. Според Румен Овчаров тя ще разглежда комплекс от въпроси, засягащи не само транзита, но и доставките на природния газ, както и дългосрочното сътрудничество между двете държави. Конкретно министърът не очаква да има драстично поскъпване на синьото гориво, а да се гарантират дългосрочните интереси на София и Москва в тази сфера. Затова и задачата сега е да може да се обясни ясно на българското общество балансът на интереси и да няма подозрение, че се прави нещо зад гърба на хората и за тяхна сметка.
Кой каквото и да обяснява, сметката, която всички ще плащаме, ще е доста солена. И тази за цените и пазара на природния газ, и за проекта за петролопровода Бургас - Александруполис, където сякаш пак ще сме най-прецакани. Най-вероятно през юни ще бъде структурирана проектната компания за изграждане на трасето, каза Овчаров и допълни, че няма промяна в дяловото участие за изграждането на този нефтопровод - руската страна ще има 51%, а България и Гърция - по 24.5 на сто. Но докато Гърция може да добави към миноритарния си дял и танкерните превози, ние ще отстъпим контрола върху нефтената тръба отново на Газпром. Този път чрез дъщерната му нефтена компания Сибнефт, която в края на миналата седмица бе преименувана на Газпромнефт.
След заседанието на българо-руската междуправителствена комисия се разбра още, че присъединяването ни към Европейския съюз няма да е пречка за ускореното развитие на двустранните отношения. С идването на 2007 година, когато България ще стане нов член на ЕС, Руската федерация изцяло ще подкрепя стъпките и инициативите на българската страна в тази насока, заяви Сергей Наришкин, ръководител на апарата на руското правителство, който заедно с Румен Овчаров е съпредседател на комисията. По думите му Русия вече разглеждала списъка от договори - основа за двустранното сътрудничество, който предлагаме да бъде прегледан във връзка с влизането ни в общността.
Становището на министър Овчаров пък е, че независимо от някои положителни тенденции, сътрудничеството между двете държави изостава от реалните възможности на техните икономики. Изключително бреме за нас е дисбалансът в двустранната търговия, достигнал рекордните 2.7 млрд. долара. По руски данни стокообменът надхвърлял 3 млрд. долара, обобщи министър Наришкин, назовавайки като главни наши инвеститори в Русия Главбулгарстрой и Булгартабак. Нищо че през последните две години те имат символично присъствие там. Така или иначе, България вече е предложила на руската страна да започне подготовката на нова спогодба за икономическо сътрудничество, отговаряща на новите пазарни реалности и европейските стандарти. Дано само и нейната съдба не е като тази на договора за газа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във