Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЛАТЯТ СЕ ШЕФСКИТЕ СТОЛОВЕ ВЪВ ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ

Днес, изглежда, не е добро време за управление на голяма фармацевтична компания. За година и половина шефовете на три такива гиганта загубиха постовете си, двама от тях - през последните два месеца. По всеобщо мнение трите уволнения бяха породени от съвсем различни причини. Мерк (Merck) изгони Реймънд Гилмартин през май 2005-а заради скандала с Виокс (Vioxx), когато беше принудена да изтегли от пазара по цял свят хитовия си лекарствен продукт за артрит и остра болка. Клиничните изследвания тогава свързаха медикамента с увеличен риск от сърдечносъдови инциденти.
Хенри МакКинъл бе отстранен от директорския пост в Пфайзер (Pfizer) през юли 2006-а поради арогантния и надменен начин, по който реагира на загрижеността на акционерите от падащите котировки на книжата на компанията. А освобождаването на Питър Долън от шефското място в Бристъл-Майърс Скуиб (Bristol-Myers Squibb) в средата на септември дойде заради неговото несправяне с предизвикателството, поставено от генеричен медикамент пред Плавикс (Plavix) - доходоносното лекарство на фирмата за разреждане на кръвта. Но и трите случая в известен смисъл са показателни за по-дълбоки процеси.
Според анализатора на сектора Вайрън Мехта шефовете на фармацевтичните компании са поставени в трудно положение поради две причини. Първата, казва той, е, че фармацевтичната индустрия се намира в средата на едно пътешествие от старата към новата наука. Традиционният модел, основан предимно на химията и елементарната биология, отстъпва място на един нов подход, базиран на биотехнологията, изчисленията, модерната химия... Ръководствата на фирмите, разбира се, инвестират огромни суми за овладяването на тези нови умения, но втората тенденция прави това трудноизпълнимо. Печалбите от продажбите на традиционните лекарства, на които по-рано можеше спокойно да се разчитат изведнъж пресъхват. През тази и следващата година ще изтече срокът на безпрецедентно голям брой патенти, а разработването и излизането на нови медикаменти е бавен процес. Още по-тревожно е, че производителите на генерични продукти вече представляват сериозна заплаха за патентните лекарства. Такъв беше случаят с Плавикс, за който се очакваше да носи печалби за дълъг период от време.
Сегашните реалности са такива, че пазарът на медикамент, който е станал хит, може да рухне за една нощ, отбелязва Мехта. И той съвсем не преувеличава. През август, в разстояние на две седмици, Бристъл-Майърс Скуиб загуби от генеричния конкурент на Плавикс 75% от завоюваните пазарни територии. В тази трудна обстановка погрешните стъпки могат да сложат главата на шефа върху дръвника.
Връзката между трите уволнения в действителност е очертаващата се много по-сурова финансова перспектива пред големите фармацевтични играчи, твърди Крис Шот от инвестиционната Бенк ъв Америка. Увеличение на приходите от 10-15% може и да е било възможно някога, само че днес гигантите в бранша са изправени пред стагнация и даже по-лошо. С намаляването на перспективите за ръст цените на акциите на компаниите също падат. Но някои началници все още не могат да се отърват от манталитета за агресивен ръст и затова правят стратегически грешки, обяснява Шот.
И така, може ли смяната на главния изпълнителен директор наистина да излекува болките на една фирма? Прекалено рано е да се каже. Ричард Кларк получаваше, общо взето, добри оценки за управлението на Мерк след скандала с Виокс, но през втората седмица на септември раздразни критиците си, оповестявайки за финансирано от компанията външно разследване на случая, което те определиха като опит за реабилитация.
Новият шеф на Пфайзер Джефри Киндлър започна впечатляващо, обещавайки радикални промени и тържествени обещания да направи поверената му структура по-подвижна и предприемчива. Дали обаче ще успее да изпълни обета си?
Що се отнася до Бристъл-Майърс Скуиб, бъдещето й е още по-неясно. Заявявайки в средата на септември, че някой трябва да бъде държан отговорен за грешките на върха, председателят Джеймс Робинсън уволни както Питър Долън, така и главния юридически съветник. Но изборът на Джеймс Корнелиус за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор даде повод за предположения, че бордът на директорите е готов да продаде фирмата. Това е така, защото когато заемаше същия пост в Гайдънт (Guidant) - производител на медицински приспособления, Корнелиус подготви продажбата й на конкурентната Бостън сайънтифик (Boston Scientific). В крайна сметка може би единственото безопасно място на върха във фармацевтичната индустрия е това на временен изпълнителен директор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във