Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китайските компании са добре дошли да инвестират в инфраструктура у нас

Отворени сме за активен диалог за намиране на най-подходящия бизнес модел на сътрудничество с китайската страна. България е в сърцето на Балканите, а държавите ни имат нужда от хубави пътища и магистрали, които да ни свързват,  за да се развиват бизнесът, търговията и инвестициите, и всички хора в региона да имат полза от добрите пътни връзки.  Това каза инженер Николай Станков – съветник в политическия кабинет на регионалния министър на форум за сътрудничество в инфраструктурата между Китай и България. 

„През нашата страна минават 5 от 10-те трансевропейски транспортни коридора, по които се движи трафикът от Западна и Централна Европа към Близкия Изток и Азия. Някои от тези важни пътни артерии са почти изцяло изградени у нас, а за други се търсят различни възможности за финансиране – средства от националния бюджет, европейските фондове, публично-частни партньорства“, каза Станков и представи приоритетните за страната ни пътни проекти, които могат да бъдат реализирани на принципа на публично – частното партньорство - магистралите „Черно море“ и „Русе - Велико Търново“. Стратегически обект за страната ни, с голям икономически потенциал е и тунелът под връх Шипка.

Агенция „Пътна инфраструктура“ вече стартира тръжната процедура за избор на изпълнител на проекта. Предстои възлагането на обществени поръчки за строителството на участъка от Русе до Бяла от  аутобана „Русе – Велико Търново“ и на обхода на град Бяла. Инженер Николай Станков подчерта, че този обект е с интензивен трафик, което гарантира възвръщаемост на инвестициите.

„За АМ „Черно море“ Агенция „Пътна инфраструктура“ също стартира обществена поръчка за разработване на разширен идеен проект, с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и изготвяне на подробен устройствен план-парцеларен план. Страната ни не може да предложи държавни гаранции, тъй като това противоречи на европейските правила. Обещаваме обаче бързина и прозрачност на процедурите и пълна институционална подкрепа“, заключи Станков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във