Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китайските граждани са срещу "Хуауей" заради уволнен служител

Китайската телекомуникационна компания "Хуауей" попадна под обстрела на собствената си страна, когато обществото подкрепи бивш неин служител, задържан за осем месеца, след като поиска обезщетение от компанията. Това стана ясно от изданието "Гардиън".

Миналия януари Ли Хонюан, служител на компанията от 13 години, бе арестуван и задържан до август по обвинения в изнудване. Според съдебните документи, публикувани онлайн от Хонюан, той е освободен поради „неясни криминални факти и недостатъчни доказателства“.

Според 35-годишния Ли той е договорил обезщетение за прекратяване на трудовия договор в размер на около 300 000 юана (75 587 лв.), което му е било преведено чрез личната сметка на секретаря. Случаят на Ли доведе до критики към корпорацията заради отношението й към многогодишен служител и повдигна въпроси за китайското законодателство, което наказва човек за това, че се застъпва за собствените си права.

От "Хуауей" не са коментирали твърденията на служителя, нито делото.

В понеделник в знак на съпричастност потребителите на популярната за Китай социална мрежа Уейбо публикуваха цифрите „985, 996, 035, 251, 404“. За китайската културата „996“ е броят на китайските технологични компании, работещи от 9 до 21 часа шест дни в седмицата.

В случая на Ли числата се отнасят по следния начин: завършва един от 985-те висши училища в страната, уволнен е на възраст 35 години, под арест е 251 дни и всички доклади за случилото са цензурирани (error 404).

В отворено писмо, адресирано до основателя на "Хуауей" Рен Женгфей, Ли пише: „Нямах намерение да предизвиквам толкова много внимание онлайн и съжалявам за това. Но също така не съжалявам, че говоря истината. Винаги има смисъл да бъдеш честен".

Критиката към една от най-популярните марки в страната и символ на националната гордост е рядкост.

Неотдавна китайските граждани застанаха зад компанията, когато тя се бореше с обвиненията от страна на САЩ, че китайското правителство тласка продажбите на нейни смартфони. Арестуваната в Канада преди година изпълнителна директорка на "Хуауей" Мън Уанджоу публикува в мрежата писмо, с което благодари на китайските граждани за тяхната подкрепа. В коментарите под писмото на Мън обаче имаше обвинения в лицемерие заради "дните страдание в затвора" на служител, който е отстоявал правата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във