Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китайските фабрики с алтернатива на икономическия спад

Китайските фабрики отново набират нови поръчки и наемат работници, противопоставяйки се на неотдавнашното забавяне на втората по големина икономика в света, съобщи CNN.

Огромната производствена индустрия на страната неочаквано се възстанови през март, показват данни на правителството. Официалният индекс на мениджърите за покупки за месеца се е повишил до 50,5 спрямо 49,2 през февруари. Показателят над 50 разкрива също така и ръст спрямо предходния месец.

Стоките, произведени в китайски фабрики, се превозват по целия свят и търсенето им често се разглежда като барометър за здравето на световната икономика. Това е изводът от проучвания на производствената дейност, проведени от медийната група Caixin и изследователската компания Markit.

Възстановяването на китайския производствен сектор и оптимизмът по отношение на търговските преговори между най-добри икономики в света САЩ и Китай ускориха азиатските фондови пазари. Китайският индекс Shanghai Composite (SHCOMP) нарасна с 2.6%, хонконгският Hang Seng (HSI) се повиши с 1.7%, а японският Nikkei (N225) се увеличи с 1.4%, информира CNN.

Китайският растеж загуби инерция след усилията на правителството да овладее рисковото кредитиране, което лиши много компании от средствата, които им бяха необходими за разширяване. Втората по големина икономика в света също така започна да усеща последиците от търговската война със САЩ, което доведе до нови тарифи за китайски износ от около 250 млрд. долара.

През миналия месец китайското правителство прогнозира икономически растеж от 6% до 6,5% през 2019 г. Това е под миналогодишната стойност от 6,6%, което е най-бавния годишен ръст на Китай за три десетилетия.

Фабриките в Китай наемат повече работници за пръв път от пет години. Според някои анализатори, последните икономически данни разкриват, че китайската икономика вече излиза от дъното, а растежът вероятно ще продължи да се засилва през следващите месеци, когато се почувстват ефектите от мерките за стимулиране. Други обаче предупредиха, че все още е твърде рано да се каже дали икономическата картина на Китай се подобрява.

"Все още смятаме, че растежът може отново да отслабне в близко бъдеще", заяви Юлиан Еванс-Притчард, старши китайски икономист в изследователската компания Capital Economics, цитиран от CNN.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във