Банкеръ Daily

Посланик Дун Сяодзюн

Китайският пазар е винаги отворен за българските продукти

Бихме искали сътрудничеството ни да има повече конкретни, практически измерения, включително чрез осъществяване на големи инвестиционни проекти с китайско участие в България. Това заяви заместник вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова по време на работна среща с новия посланик на Китай у нас Дун Сяодзюн.

"Страната ни желае да разшири обмена и разнообразието от висококачествени български продукти на китайския пазар. За миналата година стокообменът между двете държави бележи ръст от 22% спрямо 2017г. и възлиза на 2,237 млрд. щ.д.", подчерта Николова. 

Посланик Дун Сяодзюн подчерта, че китайският пазар е винаги отворен за българските продукти, а правителството му насърчава китайските компании да инвестират в България. Той изтъкна, че китайските фирми проявяват огромен интерес да работят с български партньори. Някои от тях с интерес следят и очакват стартирането на проекти в енергийния и транспортния сектор.

Тази година се отбелязват 70 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай. В тази връзка предстоят поредица от съвместни инициативи посветени на тази годишнина.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във