Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китайската национална ядрена корпорация чака решението на Народното събрание за "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и президента на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC)  Сие Дзядзие обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Петкова информира китайската страна за одобрения през месец май от Министерския съвет доклад на енергийния министър за възобновяване на действията за търсене на възможности за реализация на наличните активи по проекта АЕЦ "Белене". Разработването на доклада бе възложено с решение на Народното събрание.

От Китайската национална ядрена корпорация отново бе заявена готовност за участие в провеждането на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор. Сие, подчерта, че компанията е наясно с посочените от българска страна параметри за евентуална реализация на проекта – без предоставяне на държавни гаранции или сключване на дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.

Представителите на Китайската национална ядрена корпорация подчертаха, че очакват решение на Народното събрание на България във връзка с проекта "Белене".

Facebook logo
Бъдете с нас и във