Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китайска компания проявява интерес към АЕЦ "Белене"

Китайски инвеститор проявява интерес към проекта за АЕЦ "Белене". Това стана ясно след среща между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и представители на Генералната група за ядрена енергетика на Китай. Повод за срещата е писмо от китайската компания, с което заявяват интерес за потенциално сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Министър Петкова запозна китайската корпорация с виждането на българското правителство за изграждане на нова ядрена мощност у нас – при наличие на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената енергия.

От страната на Генералната група за ядрена енергетика на Китай бе поставен и въпросът за бъдещето на проекта „Белене“ след решението на международния арбитраж в Женева.

Петкова обясни, че българската страна има готовност да води разговори с потенциален инвеститор, който би проявил интерес към реализацията на проекта. Екипът на Министерството на енергетиката представи информация за параметрите на проекта „Белене“, както и за вече изградената към него инфраструктура, издадените разрешителни и лицензи.

Най-голямата китайска корпорация за ядрена енергетика е държавна собственост. Основната й дейност е свързана с изграждане на ядрени електроцентрали, както и развитие на възобновяемите източници. Китайската корпорация изгражда и шест ядрени центъра за научна и развойна дейност. В момента компанията експлоатира 16 ядрени блока в Китай, други 12 блока са в процес на изграждане. Към 2015 година инсталираната мощност в ядрена енергия от корпорацията е над 17 GW. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във