Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китайска делегация огледа площадката на АЕЦ "Белене"

Представители на Китайската национална енергийна администрация (NEA) посетиха площадката на АЕЦ "Белене", за да се запознаят на място с доставеното оборудване за централата, съобщиха от Министерството на енергетиката.

В делегацията, която е на работна визита в България, са представители на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC).

Посещението им в България е една от първите инициативи в изпълнение на подписания в рамките на визитата на председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян у нас в началото на юли тази година между Министерството на енергетиката и Китайската национална енергийна администрация Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия.

Документът цели укрепване на партньорството чрез насърчаване обмена на информация относно нормативната рамка, програмите и практиките на страните, лицензионните процедури, участие в съвместни семинари, конференции и работни групи, обмен на експерти и други, уточниха от енергийното ведомство.

Гостите са били посрещнати от изпълнителния директор на "Национална електрическа компания" ЕАД Петър Илиев, който ги е запознал на място с реализираните на площадката на АЕЦ "Белене" мерки за съхраняване на доставеното от "Атомстройекспорт" оборудване.

През юни парламентът даде зелена светлина за "възраждането" на АЕЦ "Белене". Четири от петте парламентарно представени партии дадоха мандат на енергийния министър Теменужка Петкова да започне преговори с потенциални инвеститори.

Петкова ще търси начини за реализацията на проекта "на пазарен принцип", което според управляващото мнозинство означава, "без държавни гаранции за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на "Белене" в проектно дружество.

Енергийният министър трябва да представи пред депутатите възможностите за реализацията на проекта до 31 октомври.

Засега се спрягат имената на четирима кандидати, които биха желали да участват като инвеститори - CNNC, "Росатом", френската "Арева" и дружеството "Фраматом".

Към 30 юни стойността на направените от НЕК разходи за "Белене", включени в салдото на активи в процес на изграждане, е 2.185 млрд. лева. Свързани с проекта са и имоти, машини и съоръжения с балансова стойност в размер на 78.863 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във