Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Китайци потвърдиха интереса си към "Белене"

Китайската  Национална ядрена корпорация (CNNC) потвърди инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене". Това стана по време на срещата на заместник министър-председателя Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията.

Гостите бяха запознати с плановете на правителството за този проект, като Петкова отбеляза, че евентуалната му реализация ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор.

"Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", допълни Дончев.

Китайската страна бе информирана, че доставеното от "Атомстройекспорт" оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите производители в специално построени складове на площадката в Белене. Ще се търси обаче изпълнител за доставка на леки преместваеми обекти за складиране и съхранение на едрогабаритни и тежки изделия, след като предишната обществена поръчка се провали.

В изпълнение на решението на Народното събрание от март тази година в момента работна група в Министерството на енергетика, към която са включени експерти от всички компании с отношение към процеса - НЕК, БЕХ, АЕЦ "Козлодуй" и ДП "Радиоактивни отпадъци", анализира всички възможни варианти за използване на наличното оборудване по най-добрия начин.

И за най-непредубедения наблюдател изглежда все по-вероятно правителството на ГЕРБ да се опита да реализира проекта "Белене". Според Петкова "платените вече над 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци" задължават властите да предприемат действия. Всъщност сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на строежа.

Формално решението за бъдещето на втора атомна трябва да бъде обявено през лятото, след като Народното събрание поиска до края на юни да му бъдат предложени варианти за реализация на оборудването.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във