Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китайци потвърдиха, че искат да строят АЕЦ "Белене"

Китайската Национална Ядрена Корпорация (CNNC) потвърдила инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно по време среща на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията.

Българските политици и енергийни експерти подчертаха, че евентуалната реализация на проекта ще бъде след конкурс за избор на стратегически инвеститор.

"Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", заяви вицепремиерът Дончев.

По време на срещата бе заявено, че доставеното от Атомстройекспорт оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители.

Работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта "Белене" оборудване по най-добрия начин. Това е в изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, обясни министър Петкова.

Представителите на CNNC потвърдиха намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта "Белене".

През 2017 г. Българската академия на науките направи анализ на проект за АЕЦ "Белене". Този проект е финансово нежизнеспособен според експертизата на БАН. През пролетта на 2017 г. правителството възложи на учените да направят анализ на ситуацията, след като България бе осъдена да плати и приеме оборудването за централата, поръчано преди години.

От БАН направиха и редакция на готовия доклад и го предоставиха на възложителя - Българският енергиен холдинг (БЕХ). В анализа бяха разгледани различни сценарии - от силно песимистичен до умерено оптимистичен, като е използван математико-икономичен модел.

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" би струвал между 8 и 10.5 млрд. евро, според доклада за проекта, изготвен от учени от БАН и енергийни експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във