Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китай започва да прилага по-строги стандарти за емисиите на превозните средства

Няколко провинциални района в Китай започнаха да прилагат стандарта "Китай VI" за емисиите на превозните средства, за да увеличат усилията си срещу основния източник на замърсяване на въздуха, предават източни медии. При продажбите и регистрациите на нови превозни средства в райони като Пекин, Шанхай, Тиендзин, провинции Хъбей и Гуандун трябва да се спазват едни от най-строгите правила в света, във връзка с вредните емисии.

В Пекин всички нови автобуси и други тежкотоварни дизелови превозни средства трябва да следват новите правила за емисиите, а за останалите - регламентът влиза в сила от 1 януари 2020 г. Всички съществуващи превозни средства са задължени да отговарят и на предишните стандарти за емисии "Китай V".

Според официални данни емисиите от около 6,2 милиона превозни средства са причината за 45% от концентрацията на фините прахови частици, известни като PM2.5, ключов индикатор за замърсяването на въздуха.

Автопроизводителите и пазарът се подготвят за по-строгите правила.

Производителите са завършили разработването на повечето модели по стандарт "Китай VI" и са навлезли в етапа на масовото производство и продажби, каза говорителят на Министерството на екологията и околната среда Лиу Юбин.

Ли Хонг, официален представител на Китайската асоциация на производителите на автомобили, заяви, че внедряването на превозни средства по стандарт "Китай VI", както и преференциалните данъчни и таксови политики биха стимулирали китайския автомобилен пазар. "Производството и продажбите на нови енергийни превозни средства ще продължат относително бързия си растеж", каза Ли.

Продажбите на автомобили в Китай продължиха да намаляват през май, като бяха продадени около 1.913 млн. автомобила, което е спад от 16.4% на годишна база, показва справка. В същото време продажбите на нови електрически автомобили продължиха да нарастват с 1.8% на годишна база.

Китайските власти обявиха, че освобождаването от данъци върху покупките на нови електрически автомобили ще продължи до 2020 г., за да се стимулира зеленото развитие на страната и да се запази силният вътрешен пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във