Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китай ще засили вноса на български селскостопански продукти

България има чудесни селскостопански продукти и при нас има голям интерес към тях. Това заяви Ли Гуандин, заместник-кмет  на град Нинбо, провинция Джъдзян на среща със земеделския министър Румен Порожанов. Българският министър представи  възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Китай в областта на селското стопанство в рамките на формата 16+1.

Ли Гуандин  допълни, че целта на посещението му е да се увеличи вноса на земеделски продукти в град Нинбо, който е един от най-бързо развиващите се в Китай.

В началото на ноември 2018 г., в Нинбо, официално ще бъде открит офиса на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Скоро след това Центърът за насърчаване на сътрудничеството ще открие изложение с мостри на селскостопански и хранителни стоки от страните от ЦИЕ в Младежкия иновационен център Китай (Нинбо). Това обясни по време на срещата Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Губернаторът на провинция Ляонин, Тан Йидзун представи възможността за създаване на „16+1 Демонстрационна зона за сътрудничество в областта на земеделието“ и на “16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти” в няколко града на провинция Ляонин.

Поради добре развитото земеделие, както в България, така и в провинция Ляонин, съществуват отлични неизползвани възможности за по-нататъшно развитие на двустранното сътрудничество в областта на земеделието, храните и горите. Увеличаването на търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и провинция Ляонин се благоприятства от факта, че те произвеждат до голяма степен различни такива, което допринася за взаимно допълване, подчерта министър Порожанов.

Те обсъдиха и мерките за борба с чумата по свинете, като двете страни поеха ангажимент да си сътрудничат.

Среща с Ли Дзун, заместник-секретар на Комитета на Китайската комунистическа партия на провинция Хайнан, проведе и заместник- министър Вергиния Кръстева. Те обсъдиха възможностите за износ на мед, пчелни продукти и розово масло. „Тези продукти са типични за България, но се радват на значителен интерес в Китай“, категоричен бе Ли Дзун.

Facebook logo
Бъдете с нас и във