Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китай ще улесни допълнително достъпа до пилотните зони за свободна търговия

Държавният съвет на Китай реши да улесни още достъпа до пазара, насърчавайки разделянето на разрешителните за бизнес операции от бизнес лицензите за всички пилотни зони за свободна търговия. Пробната програма влиза в сила от 1 декември, информира Радио "Китай".

Този ход има за цел да изравни условията за всички пазарни субекти, което ще подобри бизнес средата, се казва в изявлението след председателстваното от премиера Ли Къцян заседание на Държавния съвет. Разделянето е и една от силните мерки за стабилизиране на заетостта. На заседанието бе решено, че Китай ще продължи да опростява административните процедури по 532 въпроса, свързани с издаването на разрешителни за бизнес операции. Ще бъдат вдигнати 13 ограничения относно външната търговия, времето за одобрение ще бъде по-кратко или разрешителното ще е с по-дълъг период на валидност, се казва в изявлението.

"Реформата за отделяне на лицензите за бизнес и разрешителните за експлоатация е важна стъпка в трансформирането на правителствените функции и подобряването на бизнес средата. Тази непрекъснато задълбочаваща се реформа през последните години изигра решаваща роля за стимулиране на пазара, отключване на креативността на хората и справяне с намаляването на икономическия натиск в изместваща се външна среда", подчерта премиера Ли Къцян.

Правителството ще засили надзора и ще подобри обслужването на предприятията, като същевременно насърчава добре разработените практики своевременно в цялата страна, бе посочено на заседанието.

„Този ​​кръг от реформи в пилотните зони за свободна търговия е само първата стъпка. Занапред ще продължим реформата с по-бързи темпове и ще разширим обхвата й. Целта е да изравним условията и да създадем пазар от световна класа - ориентиран и по-благоприятен към бизнес средата, управлявана от стабилна правна рамка, при която всички видове пазарни участници се третират като равни. Делегирането на правителствени правомощия трябва да помогне за гарантиране на справедливост ", добави премиерът на Китайската народна република.

Facebook logo
Бъдете с нас и във