Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китай ще разследва бизнеса с автомобилни електронни чипове

Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) съобщи, че е започнала разследване на информации, свързани с някои бизнеси с технологични чипове за превозни средства, при които има наддаване и повишаване на цените на фона на наличен недостиг, съобщава Ройтерс.

В свое изявление китайската регулаторна агенция се ангажира да засили надзора върху индустрията и да предотврати неконтролирано повишаване на цените в бъдеще.

От агенцията отбелязват също, че доставчиците, които "нарушат ценовите правила", ще понесат последствията. 

Фирмите са заподозрени в повишаване на цените въз основа на следене на цените и на предоставени улики, добави китайският регулатор, обещавайки да разследва и наказва незаконни действия като презапасяване, ценообразуване и тайно споразумение.

Глобалният недостиг на микрочипове, който започна през декември миналата година, наруши веригите на доставки и хардуерния сектор по целия свят. Макар първоначално концентриран в автомобилния сектор. Оттогава този проблем се разпространи и засегна широк спектър от различни технологични джаджи. 

Оказва се, че паниката относно несигурността на доставките понякога кара купувачите и дистрибуторите на чипове да се презапасяват с повече електронни чипове, отколкото им е необходимо, създавайки порочен кръг, който допълнително повишава цените.

През юни изпълнителният директор на производителя на чипове Intel заяви, че очаква недостигът да достигне дъно до края на годината, като пазарът ще се нормализира едва през 2023 година.

През април китайският регулатор наложи рекордна глоба от 2,75 милиарда долара на гиганта за електронна търговия Alibaba за ангажиране с антиконкурентни практики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във