Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китай с нов закон за подпомагане на чуждестранните фирми

Китай прие нов закон, насочен към намаляване на бюрокрацията и изравняване условията за действие на чуждестранните фирми, опериращи в страната, след като законопроектa получи положителни отзиви от страна на Съединените щати, предаде Ройтерс. Законът обещава да наложи забрана върху принудителния трансфер на технологии - важен въпрос, по който Пекин имаше сериозно противоречие със САЩ.

"Законът за оптимизиране на бизнес средата в Китай, който ще влезе в сила на 1 януари 2020 г., беше предоставен в проектоформа на американските търговски преговарящи във Вашингтон по-рано този месец и получи положителен отговор", заяви на пресконференция в Пекин Нинг Джидже, член на делегацията на Китай по време на преговорите.

"Проектозаконът, който беше пуснат за обратна връзка през юли, беше сред редицата политически документи, които Китай обмени с американските преговарящи, за да покаже, че Пекин предприема стъпки за оптимизиране на своята бизнес среда и става по-приятелски настроен към чуждестранните фирми", заяви още Нинг.

Според новия регламент Китай ще се придържа към пазарно ориентирана посока за създаване на „стабилна, справедлива, прозрачна и предвидима“ бизнес среда, според държавната агенция Xinhua. Страната също така ще защити напълно автономията, правата на собственост и други законни интереси на бизнеса. "Но след като предприеме стъпки за засилване на правата върху интелектуалната собственост и стане по-благоприятен за бизнеса, Китай очаква Вашингтон да отговори, като подобри отношението си към китайския бизнес в САЩ", подчерта още Нинг Джидже.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи редица критики към Китай от началото на търговската война преди 10 месеца, включително несправедливо третиране на американски компании, които търсят достъп до пазара, принудителен трансфер на технологии към китайски партньори, както и слаба защита на интелектуалната собственост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във