Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КИТАЙ РЕВИЗИРА ДИРЕКТНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ

Министерството на търговията на Китай оповести на 8 юни, че е увеличило с 12 млрд. - до 72.4 млрд. щ. долара, първоначалната си оценка за директните инвестиции в страната за 2005 година. Новите цифри включват значителните чуждестранни вложения в местния финансов сектор, след като най-големите интернационални банки купиха дялове във водещи китайски кредитори. Съгласно договора за присъединяване на Пекин към Световната търговска организация чуждестранните финансови фирми ще срещат по-малко препятствия в дейността си в страната от идната година.
Китайското министерство на търговията съобщи също, че е отчело мощен 26-процентен ръст и на директните инвестиции от страната към чужбина, като общият им размер е достигнал 6.9 млрд. щ. долара през 2005-а. Това се дължи на борбата на китайските компании да затвърдят присъствието си на международните пазари. Тенденцията продължава и през тази година. През първото тримесечие китайските предприемачи (без финансовите институции) са инвестирали извън страната 2.68 млрд. щ. долара - с 280% повече от същия период на 2005-а. Държавни фирми, особено от енергийния бранш, агресивно придобиват чуждестранни активи, а близо 80 хил китайски работници са пратени на работа в други страни в периода януари-март.
Китайският валутен надзорник съобщи на 7 юни, че от идния месец премахва квотите за покупка на чуждестранна валута от местни фирми, които инвестират зад граница. Това е поредната част от плана на правителството да облекчи капиталовия контрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във