Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китай приема нов закон за чуждестранните инвестиции

С новия закон за чуждестранните инвестиции, представен на законодателите за трето четене, Китай се приближава с големи крачки към приемането на унифициран „фундаментален закон", който ще защитава по-добре чуждестранните инвеститори и ще постави ново начало в отварянето на страната, предава CRI

Вчера следобед заместник-председателят на ПК на ОСНП (Общокитайско събрание на народните представители) Уан Чън направи обяснителни бележки към новия законопроект пред депутатите на втората сесия на 13-то ОСНП.

„Унифицираните разпоредби за влизане, насърчаване, защита и управление на чуждестранните инвестиции са нов и фундаментален закон за Китай и иновативно подобрение на правната система на страната", каза той. „Това е всеобхватен и основен правен стандарт за чуждестранните инвестиционни дейности в Китай при новите обстоятелства и ще играе водеща роля като всеобхватен закон в тази област."

След като влезе в сила унифицираният закон ще замести трите настоящи закона за съвместните китайско-чуждестранни равностойни предприятия, изцяло чуждестранните и китайско-чуждестранните договорни съвместни компании. Уан Чън каза, че те са осигурявали сериозни правни гаранции за чуждите компании в страната, но вече не отговарят на нуждите на реформата и отварянето в новата ера.

„Новият закон ще улесни достъпа до пазара и насърчи дългосрочните операции за чуждестранните инвеститори", каза Джон Уилямс, управляващ директор на отдела за партньорството и правителствените въпроси на „International SOS" за Китай и Азиатско-тихоокеанския регион, добавяйки, че това демонстрира пълното доверие на Китай в конкуренцията на световната сцена.

В момента Китай е дом на над 2000 регионални централи и центрове за изследвания и развитие на мултинационални компании, което е знак за доверието и приемането на бизнес средата в страната.

Клаузите в проектозакона за ключовите въпроси са базирани на прозрачно, предсказуемо и справедливо отношение, каза Рейчъл Дуан, старши вицепрезидент на „Дженерал електирк".

Законът ще бъде от значение за насърчаването на либерализацията и улесняването на търговията, каза Джан Юедзяо, професор в Университета Цинхуа. „Китай потвърди обещанието си, че няма да затваря вратите си към света, а ще става все по-открит", добави той.

В перспектива новият закон ще предложи на чуждестранните фирма правна защита, която е в крак с времето, и ще направи Китай магнит за все повече мултинационални компании, добави Джон Уилямс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във