Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китай изпреварва Германия по офшорни вятърни мощности

Китай изпревари Германия като втори по големина в света офшорен вятърен пазар след Великобритания със 7,9 GW оперативен капацитет, според нов доклад на Global Offshore Wind.

 

Първият доклад за шестте месеца на World Forum Offshore Wind за 2021 г. показва, че глобалните офшорни вятърни инсталации са достигнали мощност от порядъка на 34 137 MW до края на юни.

Данните сочат забавяне на глобалния ръст на морските вятърни мощности, което по всяка вероятност е последствие от неблагоприятните ефекти на COVID-19.

Шест са новите офшорни вятърни парка в световен мащаб, пуснати в експлоатация през първите шест месеца на годината - в Китай, Дания, Нидерландия и Тайван.
Китай отчита също така и бърз ръст от общ капацитет от 5,3 GW, които са в процес на изграждане.

Докладът показва, че преди това Германия, която бе втори по големина офшорен пазар на вятърни мощности, е на етап на застой със 7,7 GW.

В световен мащаб в момента работят 168 офшорни вятърни парка, от които 110 са разположени в Европа, 57 в Азия и два в САЩ.

Застоят в развитието на германския офшорен вятърен пазар се дължи на промяна на регулаторната рамка и така дейностите за изграждане остават на нулево ниво за трета поредна година, става ясно от доклада. 

Най-големият в света офшорен вятърен пазар остава Великобритания с обща инсталирана мощност от 10,4 GW. 

Гунар Херциг, управляващ директор на световната офшорна вятърна асоциация, обръща внимание, че в доклада се акцентира върху значението на настоящата офшорна вятърна промишленост в международен мащаб и на факта, че над 50% от изграждането на вятърни централи в морето е извън Европа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във