Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китай инвестира почти 1 млрд. долара в ж.п. връзката между Белград и Будапеща

Китай ще се ангажира с инвестиции на стойност почти 1 млрд. долара за изграждането на ж.п. връзката между Сърбия и Унгария. Това става ясно от изказване на сръбския премиер Ана Бърнабич след форума 16+1, който се проведе в София. 

"За Сърбия беше особено важно да подпише споразумението за модернизация и реконструкция на унгарско-сръбската железопътна връзка, което ще струва 943 милиона долара", обяви Бърнабич, цитирана от сръбската правителствена пресслужба. 

Линията между Белград и Будапеща е ключова за Балканите, защото тя трябва да свързва Западна Европа с пристанището в Пирея, като част от инициативата на Китай за Нов път на коприната.

75 километра от ж.п. връзката между Белград и Нови Сад ще бъдат изградени съвместно от китайски и руски компании, които вече са започнали работа по нея. За следващите 108 километра строежът трябва да започне в началото на 2019 година.

През май 2017 г. Сърбия зае 297.6 милиона долара от китайската банка Exim Bank, за да модернизира участък от железопътната линия между Белград и унгарската столица Будапеща.

Пекин вижда Сърбия, кандидат за членство в ЕС, и Унгария, член на ЕС, като част от инициативата "Нов път на коприната", която има за цел да отвори нови външнотърговски връзки за китайски фирми.

Според агенция "Ройтерс" високоскоростната железопътна връзка между Белград и Будапеща ще струва 3.2 милиарда евро и ще се превърне в основен транспортен маршрут за китайски стоки, пристигащи по море до гръцкото пристанище Пирея

Facebook logo
Бъдете с нас и във