Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китай има много сериозен интерес към България, смятат икономисти

Интересът на Китай към България е сериозен. За няколко месеца е постигнато много, като предстои да се изгради логистичен хъб „16+1“ за страните от Централна и Източна Европа в Шенжен. Там инвестицията е на стойност от повече от 150 млн. долара, отбеляза директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и Централна и Източна Европа Васил Гелев пред БНТ. 

Вчера стана ясно, че Китай предоставя 2 млрд. евро на държавите от Централна и Източна Европа, членуващи във формата "16+1", като близо 75 % от тези средства са предвидени за България. През 2017 година Българската банка за развитие е сключила с Китайската банка кредитни споразумения за над 100 млн. евро, заяви министърът на икономиката по време на форума.

"Пресилено е да се говори за забрани за внос на определени продукти в Китай. Вносът на определени продукти в Китай е съпроводен с издаването на двустранни протоколи между съответните страни. България е стартирала 28 процедури, от които са финализирани пет. Китайският пазар е ценен за всички производители от Централна и Източна Европа, тъй като дава стабилност", заяви Васил Гелев.

Той увери производителите от региона, че китайският пазар дава възможност за дългосрочно увеличаване на производствените възможности на компаниите, без да е необходимо първоначално да се изнасят големи количества продукция.

Според икономиста Красен Станчев Европейският съюз е най-богатият пазар в света, заради което и Китай проявява толкова жив интерес към Европа. Една от силите на китайската икономика е, че правителството заема малка част от икономиката - 20% от БВП.

"Едно население от около милиард и половина, около 85 хиляди души дърпат от икономиката към себе си и приятелите си. От тях около 1500 взимат решения. Това дава ефективност във взимането на решения. Една от интересните сфери на сътрудничество с Китай е строителството и интернет търговията. Друга подобна сфера е логистичният бизнес", обясни Станчев.

Снощи премиерът Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, който пристигна на четиридневно официално посещение в София. Двамата ще обсъдят развитието на отношенията между България и Китай и възможностите за допълнително активизиране на търговско-икономическото сътрудничество по време на работна вечеря между двете делегации резиденция "Бояна".

Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България. Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във