Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кирил Петков ще се срещне с най-големите кредитополучатели на ББР

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е отправил покана за среща-разговор към най-големите кредитополучатели на Българската банка за развитие (ББР), съобщиха от ресорното министерство.

Поканата е изпратена до всички 8 фирми, както следва:
- Кредити с размер над 140 млн. лв.: Слънчев ден АД; Благоевград-БТ АД; Роудуей кънстракшън АД;
- Кредити с размер над 115 млн. лв.: Маркет инвестмънт АД (Техномаркет); Интернешънъл инвестмънтс ЕАД;
- Кредити с размер над 60 млн. лв.: Параходство БМФ АД; Транспект АД; Инса Ойл ЕООД

Началото на срещата е в 10.30 часа.

В четвъртък Кирил Петков направи нови разкрития за заемите, отпуснати от банката. Той отстрани двама от членовете на надзора, след като поиска да ги изслуша, за да разбере как са отпускани големите кредити.

Министърът уволни Митко Симеонов и Велина Бурска, тъй като те отказаха да се явят на изслушването. На тяхно място предлага Васил Щонов и Валентин Михов, ако БНБ одобри номинациите. От БНБ обаче съобщиха, че към момента в централната банка няма подадено искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на ББР.

На изслушването пред Петков се яви само вече бившият председател на надзорния съвет на банката за развитие - Стамен Янев. Той заяви, че докато е оглавявал надзорния орган, през него не са минали толкова големи екпозиции на банката.

Министърът на икономиката въведе ограничения от 5 млн., като най-голямата сума, която може да бъде отпусната от банката.

Последните му данни показват, че 20 фирми са получили 2 милиарда лева, което е почти целият ресурс за частни клиенти.

Министърът съобщи и че е назначил комисия, която да започне проверка в Държавната консолидационна компания. Петков обеща проверки и в други дружества под шапката на икономическото министерство - "Индустриални зони" и Българска агенция за застраховане.

"Аз нищо не знам за ДКК, няма уебсайт, искам да видя какво се случва под този холдинг. Чувам, още не съм взел факти, там са "Монтажи", бяха дадени 500 милиона за язовирите. Там е този държавен комплекс за 90 хиляди кв. м, който в средата на кризата се е решило, че ще се строи, за да се преместват министерства. Ще вкарам доста светлина там. Имаме един чадъров холдинг. под който не знаем какво се случва", каза Петков в телевизионно интервю.

ДKK управлява голям финансов ресурс. Капиталът й е над 891 млн. лева. Активите са на стойност 1.25 млрд. лв., в т.ч. и дълготрайни материални активи за над 133 млн. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във