Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кирил Петков ще се срещне с Лойд Остин в събота

Премиерът Кирил Петков ще проведе среща със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин в събота, 19 март. В рамките на разговора, който ще се състои в Министерския съвет, Петков и Остин ще обсъдят теми от интерес и за двете страни. След срещата българският премиер и секретарят по отбраната на САЩ ще направят изявления за медиите.

В четвъртък сутринта от пресслужбата на Министерския съвет информираха, че заседанието на правителството се отлага. В съобщението не посочиха причините. Предположенията бяха, че това се налага заради пренареждане на програмата на премиера Кирил Петков именно около посещението на Остин. Преди дни Петков съобщи, че кабинетът ще обсъди с Пентагона охраната на българското небе.

Междувременно в материал, който описва как Русия търси нови попълнения и тактики за войските си в Украйна, Би Би Си посочва, че американският министър на отбраната Лойд Остин е на обиколка в Европа. Изданието подчертава, че той ще посети България и Словакия, за да обсъди със съюзниците на НАТО "системите за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят". "Напредъкът на руските войски в Украйна като цяло е в застой", казва високопоставен американски служител пред медията.

Руснаците са изстреляли над 980 ракети. Посветили са 75% от общия си батальон на тактически групи в инвазията. В южната част на Украйна руски военни кораби обстрелват райони около Одеса и има повишена военноморска активност в част от Черно море. Мариупол е изолиран. На север руските настъпления като цяло са в застой близо до Киев

"САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана. С тях украинците знаят как да работят и можем да очакваме тези системи да бъдат обсъдени по време на пътуването на американския министър на отбраната Лойд Остин в Словакия и България”, съобщава още медията.

Словакия вече даде принципното си съгласие нейната система за ПВО да бъде предоставена на Украйна с условието веднага да бъде заменена от друга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във