Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кирил Петков иска ликвидация на Консолидационната компания

Държавната консолидационна компания е излишна и трябва да влезе в ликвидация. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков след като Сметната палата излезе с доклад, в който се твърди, че в периода 2018-2019 г. министърът на икономиката - тогава Емил Караниколов, не е контролирал ефективно държавните дружества, които са поверени на икономическото министерство.

"ДКК обединява търговските дружества, стопанисвани от Министерството на икономиката. Тук са както малки фирми, така и големите предприятия от военнопромишления комплекс и строителния бранш. Именно над тях министърът няма непосредствен контрол, а печалбите ми се отчисляват към големия холдинг. 630 милиона бяха дадени за язовири без конкурс или обществена поръчка. 190 милиона за правителствен комплекс, без обществена поръчка", посочи министър Кирил Петков, цитиран от БНР и заяви, че за да се спре подобно източване на средства вече е поставено началото на процеса по ликвидацията на компанията.

"Това обаче не е лесен процес, защото ДКК има много договори, които са свързани с външни фирми и с Банката за развитие и трябва да преструктурираме заемите така, че банката да не бъде ощетена", обясни Петков. 

Според Сметната палата се оказва, че министърът на икономиката упражнява правата на собственост на държавата в „Плод – Зеленчук“ ЕООД, гр. Габрово – дружество, което e със собствен капитал на стойност 272 хил. лв., активи в общ размер на 285 хил. лв. и приходи от оперативна дейност от 146 хил. лв.  В същото време търговски дружества, които са със значителни (в пъти по-големи) обороти, управлявани активи и собствен капитал, не са под прекия контрол на министъра, защото са със статут на дъщерни дружества. Такъв пример са дъщерните на ДКК ЕАД дружества: „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД със собствен капитал от 290 млн. лв., управлявани активи за 474 млн. лв. и приходи от оперативна дейност над 254 млн. лв.; „Кинтекс“ ЕАД със собствен капитал от 81 млн. лв., активи за над 157 млн. лв. и приходи от оперативна дейност 120 млн. лв.; други дружества от отбранителната индустрия като „Нити“ ЕАД и „Авионамс“ АД; „Еко Антрацит“ ЕАД, „Монтажи“ ЕАД.

Досега идеята на Кирил Петков бе Държавната консолидационната компания да бъде преструктурирана - от държавната фирма да бъдат извадени дъщерните й дружества "Монтажи", което да мине на пряко подчинение на Министерството на икономиката, а "Еко Антрацит" и "Екоинжгенеринг - РМ" - под шапката на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Другият план на Петков бе язовирите, чийто ремонт се финансира през ДКК с 630 млн. лв., да преминат към Министерството на земеделието.

Наскоро икономическият министър в служебното правителство издаде протоколи за освобождаването на Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор и отне достъпа му до помещенията и активите на дружеството.

По-късно в своя позиция ДКК заяви, че ще освободи четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот и открива процедура за назначаване на нови членове на борда -  един независим и трима представители на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във