Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кирил Домусчиев: Дигитализацията ще промени лидерите на пазара

Кирил Домусчиев

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ Кирил Домусчиев посочи, че за българските работодатели и индустриалци новите европейски политики са изключително важни, защото Зеленият пакт и дигиталната трансформация ще създадат нови възможности и предизвикателства пред конкурентоспособността на българската икономика. Изявлението му бе направено по време на онлайн конференция на тема: „Зелен пакт и дигитална трансформация – възможности за конкурентоспособността на българската икономика“, организирана от КРИБ и Искра Михайлова, заместник-председател на политическата група „Обнови Европа“ в Европейския парламент.

 „Дигитализацията засяга всяка индустрия, променя позиционирането на лидерите на пазара и създава нови бизнес възможности. За да преодолеят конкуренцията, производителите трябва да преосмислят всеки аспект на своя бизнес, да се превърнат в цифрови предприятия и да се възползват от новите технологии във всяка фаза на тяхната работа - да намалят времето за развойна дейност, да увеличат ефективността на производството и да създадат нови бизнес възможности“, каза Кирил Домусчиев.

Специален гост с  ключово изказване на конференцията беше Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, която представи приоритетите на Зеления пакт и дигиталната трансформация.

Томислав Дончев, заместник министър-председател на България, акцентира върху бъдещите възможности за бизнеса по Националния план за възстановяване и устойчивост. Презентации по темата направиха също така Стамен Янев, заместник-министър на икономиката, и Стоян Ставрев, управител и собственик на Българска консултантска организация. Проведе се и дискусия с участниците в конференцията, главно представители на компаниите, членове на КРИБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във