Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кирил Ананиев предложи два алтернативни модела за здравеопазване

Министерството на здравеопазването  предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на Национална кръгла маса в НДК, посветена на бъдещето на здравеопазването.

Единият модел предвижда Националната здравноосигурителна каса да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска. Другият вариант, предложен от министър Кирил Ананиев, предвижда пълна демонополизация на Здравната каса. Според него демонополизацията на здравния фонд дава възможност за съревнование и конкурентност.

При първия вариант основен осигурител ще бъде НЗОК, а пациентът ще участва с доплащане, което ще се осъществява чрез задължителна здравна застраховка от 12 лв, както и ще доплаща 10% или 15% от стойността на болнично лечение, за което ще се определли т. нар. гранична линия. Това означава, че всяка година ще се определя обща сума, до която НЗОК и пациент ще си делят плащането на разходите в съотношение 85% (или 90%) от каса и съответно 15% (или 10%) от пациента. За момента се предвижда тази гранична линия да е 700 лв. Всичко над нея ще се поема от Застрахователен пул и от задължителната здравна застрховка, като пациентът няма да доплаща нищо. 

При втория модел пациентите ще имат избор да избират дали да внасят здравната си вноска в НЗОК или в друг осигурител. НЗОК ще има същия статут като застрахователите и ще стане напълно конкурентна. На застрахователите ще бъде забранено да отказват на желаещ да се запише при тях. За да се избегнат рискове, ще се създаде гаранционен фонд, който през първата година ще формира средства от набрани здравни вноски през първата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във