Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кирил Ананиев пак на „изпит“ по... Закон за държавния бюджет

Редовното пленарно заседание на Народното събрание ще започне в 9 часа. В проекта за програма, която предстои да бъде гласувана, има осем точки.

Предвидено е изслушване на министър-председателя в оставка Бойко Борисов на основание чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, относно:

1. Мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост по Механизма за възстановяване и устойчивост;

2. Представянето на плана по т. 1 на Европейската комисия за оценка в срок до 30 април 2021 г.;

3. Последиците за България от непредставянето на Националния план до 30 април и кой трябва да понесе отговорността за този гаф.

И понеже премиерът отново си има съвсем основателна причина отново да не се появи в пленарната зала, честта да фокусира цялото внимание върху себе си се пада на финансовия министър Кирил Ананиев, който ще бъде изпитан по два урока: 

- изпълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г. и състояние на фискалния резерв към 31 март;

- касови наличности в държавния бюджет и плановете за тяхното развитие до края на годината.

В четвъртък депутати ще решат дали да излязат във великденска ваканция, или да работят и ще гласуват проекторешение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

В петък (23 април), като точка 1 от дневния ред е предвидено първо четене на няколко законопроекта за ремонт на Изборния кодекс - два на "Демократична България", един на "Има такъв народ", един на "ГЕРБ - СДС" и два на "Изправи се! Мутри вън!".

Като точка 2 депутатите ще обсъдят проектозакона за ремонт на Закона за политическите партии, внесен от "Има такъв народ", а като точка № 3... възобновяване на редовния парламентарен контрол. Надяваме се наистина то да е в истинския смисъл на думата, а не реанимиране на досегашната пародия "Трима питат,  един отговаря, никой не слуша".

Facebook logo
Бъдете с нас и във