Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Киряков: Зелената сделка ще донесе повече печалби за бизнеса

България трябва да е в синхрон с това, което ще се случва в Европа и света през следващите 20 години - дигитализация, "зелена" и кръгова икономика. Това каза по време на на днешната международна конференция "Финансова подкрепа за МСП - SIMExpo 2021" Красимир Киряков - заместник-министър на икономиката.

 

Той посочи, че е важно с помощта на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската агенция за инвестиции да се направи ясна информационна кампания за бизнеса за истинските предимства от тези направления, в които ще се развива икономиката.

Дигитализацията сама за себе си не носи нищо, ако няма определени бизнес цели, които да създадат по-добър добавен продукт. "Зелена" сделка трябва да бъде обяснена по начин, по който да се разбере, че когато се прилагат тези технологии, реално няма да има ограничения на бизнеса, а ще има технологии и нови подходи, които ще носят повече печалба, заяви заместник-министърът и допълни, че същото важи и за кръговата икономика.

Красимир Киряков посочи, че най-важната тема е възстановяването на икономиката от пораженията от коронавируса.

Той напомни, за правителствените мерки в подкрепа на бизнеса през последната година и половина - две и открои Плана за възстановяване и устойчивост, по който ще има най-съществен ресурс за подпомагат деловите среди. Подкрепа ще има и по новата оперативна ресорна програма, която вече е преминала всички неформални консултации и е на фаза подготовка, и се очаква в най-скоро време да почне да функционира, каза заместник-министърът. Той напомни, че по нея има съществен ресурс в подкрепа на малките и средните предприятия. През октомври се очаква да стане ясен окончателният размер на средства по REACT-EU - 2022 като службите на ЕК настояват 25 на сто от общия размер на средства да бъдат "зелени" инвестиции, допълни той.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков каза по време на форума, че е важно бизнесът да осъзнае, че средствата по националния план, по оперативната програма, по "зелената" сделка, които се отнасят до дигитализацията и кръговата икономика, са не просто за подобряване на предприятията, а са задължителни елементи на конкурентоспособността на международните пазари.

Теодор Стойчев - ръководител на българското бюро на Европейския парламент в България, подчерта, че "зелената" и дигитална икономика са дългосрочни приоритети за Комисията и затова трябва да се използват многобройните възможности за българската икономика, които ще бъдат договорени, за да може тя да се справи с предизвикателствата.

Ние сме в благоприятна ситуация, в контекста на икономическата криза, която настъпи с пандемията, защото дългосрочният бюджет на ЕС предвижда увеличаване на средствата за България, което не е факт за повечето държави, напомни Стойчев и добави, че предстоят големи инвестиции в страна и е важно как ще се възползваме от тях, за да можем да трансформираме българската икономика в конкурентна, "по-зелена" и дигитална икономика, защото това ще е бъдещето на европейските икономики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във