Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КИПЪРСКИЯТ ГЛОБЪЛСОФТ ЩЕ КУПУВА ОЩЕ ЕЛЕКТРОННИ ФИРМИ У НАС

Холдингът ГлобълСофт не е някаква съчинена офшорка, той е по-силен от двете най-големи банки в Кипър. Защото на местната борса акциите на компанията се радват на по-добри котировки от техните. Това заяви президентът на фирмата д-р Ликургус Киприану пред българските журналисти, които в началото на седмицата се отзоваха на неговата покана да посетят офиса на ГлобълСофт в Никозия. У нас името на д-р Киприану се прочу с две неща. На първо място, с факта, че в качеството си на основател и собственик на 47.5% от капитала на регистрираната пак на Острова на Афродита индийска фирма АремисСофт сключи договор с нашенската здравна каса за снабдяването й с модерен софтуер. Както е известно, още със старта на здравната реформа този договор нашумя заради спорната си цена. Шефовете на касата обявиха, че информационната система ще струва 3.75 млн. щ. долара, а пък АремисСофт, чиито акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса, декларира, че цената на сделката е... 37.5 млн. щ. долара. Председателят на българската Национална здравноосигурителна каса (НЗК) Бойко Пенков разясни, че партньорите им просто са сбъркали мястото на десетичната точка. Само че сега, на нарочната пресконференция в Кипър, Ликургус Киприану внесе необходимите уточнения. Според него договорът наистина е за 3.75 млн. щ. долара, но той се отнасял за първата и втората фаза от изграждането на информационната система. А за следващите два етапа през тази година трябвало да се подпишат отделни договори с АремисСофт и ако това най-сетне стане, заяви д-р Киприану, тогава цената на цялата сделка ще се закръгли на 37.5 млн. щ. долара.


Етапите, които предстоят, са свързани с лизинговото снабдяване на около 5000 нашенски GР-та с компютърна техника, за което всеки домашен лекар трябва да плати 4000 щ. долара на доставчика ГлобълСофт. Отделно такова оборудване е предвидено и за 30 болници в страната, като тази екстра ще струва на съответното медицинско заведение по 300 000 щ. долара. А всеки от тези компютри върви със софтуера на кипърския холдинг, който спечели обявения от касата търг. Така че засега така стоят нещата с информационната система, необходима на българската здравноосигурителна система. Колкото до ГлобълСофт и АремиСофт, както подчерта Ликургос Киприану, те са съвсем отделни компании. Втората притежава едва 10% от първата. Холдингът ГлобълСофт е насочил вниманието си към пазара на информационни технологии в страните от бившия соцлагер и Азия. А АремисСофт ще оперира най-вече в Западна Европа. Като част от тази политика е и интересът на ГлобълСофт към български фирми от електронния бранш. Досега кипърският холдинг е купил две такива дружества - Експрес консулт и Инсист Електроникс. Пред финал е и покупката на Контракс, а в напреднала фаза били и преговорите за придобиването на още три наши фирми, действащи в областта на информационните технологии.


Намеренията на ГлобълСофт са сериозни. По думите на нейния президент, компанията ще инвестира у нас над 15 млн. щ. долара. При това, заяви д-р Киприану, купувайки ваши фирми, ние даваме възможност на техните собственици и служители да станат наши акционери не срещу пари, а срещу собствения им труд в общото бизнессемейство. Сигурен съм, уточни Ликургос Киприану, че когато италианците купиха 93% от вашата БУЛБАНК, те не са дали и една безплатна акция на служителите й. Според него в българското поделение на ГлобълСофт вече работели около 350 души и холдингът се оформял като най-голямата фирма за информационни технологии у нас. В този бранш кипърският холдинг се явявал уникална, нетрадиционна компания, която предлагала на своите клиенти комплексни решения, т.нар. вертикален модул. Иначе казано, всичко необходимо в тази високотехнологична сфера - от хардуера и софтуера до провайдерската и сервизната дейност. Всички български дружества, които са купени или ще бъдат купени от ГлобълСофт, ще запазят фирмените си марки. Единствено Инсист Електроникс ще смени името си и ще се нарече ГлобълСофт - България и така ще се реши безпроблемно въпросът със съдебната регистрация на кипърската компания у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във