Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кьовеши печели, Божков триумфира

Само за една седмица две ключови събития на правосъдния фронт минаха и заминаха покрай инак вечно будните кафяви, жълти и нормални медии. Като суха фактология въпросните събития бяха маркирани в новинарския поток, но оттам нататък - нищо.  А помним, че покрай главните действащи лица стотици, ако не и хиляди хора направиха или кариери, или пари, или... много пари около кариерното си развитие. Първото събитие е българско, а второто - международно. Развиват се в един и същи ден, в рамките на около четири часа и половина. Първа по време е "нашата работа".

И така, на 20 юни, около 13.30 часа се появи новината, че Административен съд - София град, е започнал да отменя наказателните постановления на НАП, издадени по актове на несъществуващата вече Комисия по хазарта срещу фирми на Васил Божков. Те са за различни периоди от преди 2020 г., когато държавата - в лицето на финансовото ведомство и прокуратурата - изведнъж осъзнават какъв титаничен разбойник е Божков, а пък той междувременно бе хванал първия самолет за Дубай.

По същество, 

спорът между фирмите на Божков и НАП 

(като правоприемник на закритата Комисия по хазарта), е какви отчисления е трябвало да правят те в полза на държавата: дали 20% върху комисионите от игрите или 15% върху приходите от продажбата на талони.

Фирмите на Божков всеки месец са подавали декларации в комисията с уточнението, че плащат 20% от комисионите.

Според т. нар. компетентни органи, използвайки тази схема от началото на 2014 г. до края на 2019 г., Черепа бил икономисал стотици милиони - над 500, които не постъпили в хазната.

Според държавното обвинение обаче в случая става дума за престъпна схема, създадена с цел ощетяване на държавата.

А според Васил Божков и адвокатите му, той се е възползвал от правото, дадено му по закон... писан и гласуван по негова поръчка с активното участие на управляващите от ГЕРБ. С други думи - ако е извършено някакво престъпление, то трябва да се търси и намери по време на писането и приемането на "редакцията" на Закона за хазарта. Защото, след обнародването на нормативния акт в "Държавен вестник", всичко става съвсем законно.

За да оправдае по някакъв начин съпричастието си към поръчковото законодателство и бездействието на т. нар. компетентни органи през годините, след като Васил Божков стъпва на дубайска земя, а Комисията по хазарта е разтурена, НАП преизчислява дължимото от фирмите му така, че да бъдат наложени свирепи финансови санкции. 

“Национална лотария” АД, например, е санкционирана с 325 000 лева. "Инкриминираният" период е 1 - 31 декември 2019 година. Декларацията на “Еврофутбол” е подадена на 14 януари 2020 г., а срокът е бил 15 януари, се казва в решенията на Софийския районен съд (СРС) и на Административния съд в София град (АССГ). Според СРС лотарията трябва да плати парите, а според второинстанционния АССГ -

лотарията не трябва да плаща нищо и затова "осъжда" НАП.

“Липсва ясно описание на извършеното нарушение. Не е ясно по какъв начин е обоснован изводът, че вместо 20% от комисионите е трябвало да се платят 15% от направените залози. От описанието на нарушението не се установява кое точно е деянието, за което е санкционирана “Национална лотария” АД - неподаване на декларация или невярно деклариране. Не става ясна по категоричен начин волята на наказващия орган”, пише в решението на Административния съд, с който окончателно е отменена санкцията от 325 000 лева.

Освен това, фирмата е невинна и по още едно направление - тя е действала в рамките на задължителните правила, утвърдени от Комисията по хазарта. Тоест - никой не може да носи отговорност, защото е изпълнявал некачествен или корпоративно угоден закон, правилник или наредба.

По друго дело “Национална лотария” АД оспорва акт за 4.3 млн. лева. "Прегрешението" е същото - тя била отчислила 20% от изплатените комисиони, а не 15% от направените залози за друг месец. Наказателното постановление е издадено през март 2020 година. В рамките на законоустановените срокове Софийският районен съд го е отменил, но... кой знае защо

делото продължава да е висящо на втора инстанция

пред Административния съд - София град.

Преди няколко месеца Административният съд отмени и отнемането на лиценза на “Еврофутбол” за три месеца, но делото отново ще се гледа, след като Върховният административен съд го върна за ревизия.

Продължават съдебните схватки и срещу запорите, наложени на Васил Божков и фирмите му по наказателните дела срещу него и съдружниците му. Става дума за стотици милиони левове, чиято стойност - заради умишленото или "неволно" бездействие на прокуратурата - продължава да се топи като ланския сняг.

За да не остане по-назад от "колегите", все още маститата антикорупционна комисия, по-известна като КПКОНПИ, води дело срещу Васил Божков за отнемане на 278 млн. лева. Неговият край също не се вижда, но... на хоризонта се е задал много интересен стимул за ускоряване на нещата. Всички хазартни дружества, от които държавата смята да прибере поне 500 млн. лв., вече не функционират. Те са обявени в несъстоятелност, пред съда ги представлява синдик.

Вестта за второто събитие гръмва също на 20 юни, но към пет следобед: Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши

извоюва първата осъдителна присъда в историята си!

Тя е за измама с пари от еврофондове. Далаверата е извършена в Латвия, а присъдата е произнесена от Съда в столицата Рига. Става дума за близо 105 000 евро, отпуснати по Програмата за развитие на селските райони. Подсъдимите са трима, а прегрешението им, според обвинителния акт, изглежда така. През периода декември 2017 г. – ноември 2018 г. фирма, контролирана от тримата, е спечелила финансиране по проект за изграждане на оранжерии. За да получат финансирането, те предварително са договорили, с когото трябва, ценовата си оферта и, за да изглежда всичко като истинско, са изфабрикували - явно по съвет на "бялата якичка" - редица документи с неверни данни.

Изправени пред неизбежното, тримата признават вината си и сключват споразумение с латвийските обвинители на Кьовеши. Двама от тях ще лежат по 2.5 години в затвора и ще платят глоби от по 2500 евро. Третият подсъдим се разминава само с лек уплах и финансова санкция, но нейният размер не е обявен публично. Като цяло обаче фирмата на осъдените е върнала европейската субсидия в пълен размер, а съдът е разпоредил конфискация на още 5000 фирмени евро.

Каква е връзката между двете събития? 

Ами хем е много пряка, хем е отчайващо тъжна. За разлика от българската прокуратура, Лаура Кьовеши, която изповядва древната житейска мъдрост "По-добре малко пари днес, отколкото много пари никога", е защитила финансовия интерес на ЕС по възможно най-простия начин.

Хората й са вкарали в съда само онези доказателства, които са неразбиваеми. Няма значение дали са две или едно и половина, важното е да са истински и да уплашат мошеника до такава степен, че да възстанови откраднатото на драго сърце.

Докато българските орли на правосъдието са на другия полюс: винаги всичко е уникално по мащаби, много сложно и ужасно страховито. Обвиненията са 50, 100 или двеста. А доказателствата...

Доказателства ли? Я стига глупости...

Facebook logo
Бъдете с нас и във