Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Километрични задръствания след частичното отваряне Южната дъга на Околовръстния път

Снимка: Архив

От днес се възстановява движението по Южната дъга на Софийския околовръстен път в реконструиращия се 6-километров участък. Въпреки това в района има огромни задръствания и трафикът е изключително труден. Колони от автомобили има във всички посоки около "Горубляне". 

Шофьорите от „Панчарево“ се оплакват, че чакат в задръстването до 40 минути, съобщи bTV.

Екипи на „Пътна полиция“ регулират движението.

Според заместник-кметът на София с ресор финанси Дончо Барбалов ремонтът има точно тази цел – да изведе трафика между магистралите „Струма“ и „Тракия“ извън града и да спаднат задръстванията. 

Подобни задръствания не са нещо необичайно при такива ремонтни дейности, казва Румен Сачански от Агенция "Пътна инфраструктура".

Очаква се окончателно тапите в района да изчезнат едва догодина, когато ще приключат ремонтните работи.

Реконструкцията на 6-километровото трасе започва през октомври миналата година. Отсечката между ж.к. “Младост” и кв. “Горубляне” беше затворена на 14 юни тази година за разрушаване на стария надлез при 40-ти км и изграждането на нов.

Срокът за завършване на реконструкцията и разширяването на 6-километровия участък е пролетта на 2021 година. Двулентовият път ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, две локални платна и тротоари.

С новото трасе на Софийския околовръстен път ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142.7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.

"Направили сме така движението, че да не затворим целия участък и да се получи тапа. Тази част е с ново водоснабдяване, канализация, осветление. За 30 дни могат да се видят промени", похвали се в събота премиерът Бойко Борисов, инспектирайки ремонта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във