Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Килимчето под нозете на Ангелкова взе да изтънява

Изпадаме в правен вакуум от януари нататък, а летният сезон ще е каша. Този вопъл на министъра на туризма Николина Ангелкова, отправен към народните представители само дни преди те да се отдадат на  доволно дългата си почивка, може да се окаже доста нелицеприятно прозрение.

Друг е въпросът какъв е  "генезисът" на сътворената каша. А той е скрит  между параграфите на Закона за концесиите и Закона за устройството на черноморското крайбрежие, а всъщност става дума за  начина,  по който се раздават плажните концесии у нас.

Опитът на управляващите дни преди Коледа да  отложат приемането и на  Закона за концесиите,  и на разпоредбите  в Закона за устройство на територията за наличието на общи устройствени планове доведе до пълно фиаско.

На практика от 1 януари бреговите ивици у нас трябва да се отдават по реда на Закона за концесиите, а не както досега - по реда на Закона за черноморското крайбрежие. Интересното е, че обвиненията на опозицията, която заподозря управляващите, че  прокарват  лобистки интереси при концесионирането на черноморските плажове, за пореден път "подпалиха" и едва притихналата вражда между Ангелкова и бившия вицепремиер и настоящ депутат Валери Симеонов.

Недолюбващият туристическата началничка лидер на НФСБ се изправи срещу коалиционните си партньори с предупреждението, че ако се отложи прилагането на Закона за концесиите, раздаването на концесии на плажове на тъмно ще продължи още две години.

Симеонов беше категоричен, че със Закона за концесиите се въвеждат две линии при реализирането на концесиите - едната гарантира прозрачността на документациите, а втората гарантира контрола, а те липсват  в Закона за черноморското крайбрежие. Или казано  просто - при първия  е задължителна публичността и прозрачността, а при втория - несъвсем. Да не говорим, че има и още една сериозна разлика, която е свързана с контрола. Сега той се  упражнява основно от Министерството на туризма, а според Закона за концесиите контролът е възложен на  Координационния съвет на концесиите, който може да възлага проверки на Агенцията за приватизационен контрол.

Та точно това изтегляне на "килимчето" изпод нозете на Ангелкова очевидно е разплакало туристическата началничка, която не можа да удържи недоволството си. Още повече  че Симеонов не спести и някои любопитни подробности  за работата във ведомството, като например  къде се държат папките за концесиите и колко усърдно се крие "тази невероятно ценна държавна информация от най-висша степен на секретност".

Разбира се, че след цялата  тупурдия и в резултат на това, меко казано, нескопосано "упражнение", управляващите дадоха "заден" и оттеглиха предложението си. И сега, ще не ще, министър Ангелкова трябва да се примири с факта, че от тази година правилата за концесионирането на плажовете ще бъдат малко по-различни от нейния вкус.

Макар че, честно казано, то не остана много за раздаване, като се има предвид, че през миналата година  Министерството на туризма успя да хариже за по 20 години най-атрактивните плажове. И както в. "БАНКЕРЪ" е писал нееднократно, "грешки" при  избора на новите (обикновено стари) чорбаджии не бяха допускани.

В повечето случаи кандидатите бяха  "правилно"  подбрани и дори най-големите оптимисти не очакваха  познатите от години  момчета  с ланците да  отстъпят вече завладените територии. И се оказаха прави в съмненията си.

Друг е въпросът  защо самата министърка не е подготвена да приеме новите правила, като се има  предвид, че все пак законът за концесиите (макар и леко скопен)  е приет преди повече от година…

И дали не би трябвало Ангелкова за това време да си е отговорила на въпроса, който сега я е развълнувал, а именно "как оттук нататък ние ще продължим  да работим като ресорно министерство за управление на морските плажове".

Както самата тя каза, сега новият ред  изисквал да се напише  наредба за мониторинга на концесиите. Такава все още няма, тъй като е била спряна от Върховния административен съд заради редица нарушения на закона в съдържанието й. Точно това, според нея, щяло да предизвика "пълна каша" при управлението на плажовете и едва ли не провал на летния сезон. Друг е въпросът колко компетентно написана е била тази наредба, че да я  отхвърли  съдът…?!

Министърът продължава да оплаква и друга провалила се нейна инициатива  преди повече от година, когато поиска концесиите за морските плажове да бъдат извън обхвата на Закона за концесиите - с мотива, че те са със сезонен характер. И продължава да настоява, че "неслучайно има и специален закон за устройството на черноморското крайбрежие“, който според нея уреждал достатъчно добре всички тези въпроси.

Само дето Ангелкова някак трудно ще убеди и най-непредубедения, че концесионирането на плажовете у нас повече от четвърт век не е за избрани….

И още нещо - туристическата началничка не престава да се тюхка, че до март тя и хората й са задължени да подготвят сезона и да обявят неохраняемите плажове, а сега това нямало да се случи навреме, тъй като в Закона за концесиите не били заложени изрични, а само инструктивни срокове за процедурите по отдаване на концесии, което напълно щяло да блокира планирането и работата на Министерството на туризма в тази сфера.

Подобна инфантилност на "опасенията" и обаче дори не е за смях…

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във