Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР започва проверка на Българската енергийна борса

Държавата ще започне проверка на Българската енергийна борса след постъпили оплаквания от сдружения за драстичните разлики в цените на тока. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след проведено заседание пред БНТ.

Иванов обяви, че за първи път управляваното от него ведомство ще се възползва от последните поправки в закона за енергетиката, които му дават право да направят проверка на пазара на ток на едро. Това на практика означава, че ще бъде проверена Българската независима енергийна борса, на която продават най-големите ни централи, включително АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", възобновяемите енергийни източници, както американските централи.

Председателят на КЕВР обясни, че  в момента се наблюдава скокообразно нарастване на цените на тока, а за това са сигнализирали от бизнеса, както от една от най-големите бизнес асоциации у нас, така и от търговците на ток. По техни думи е нелогично в момента тока за ден напред да струва 200 лв. за мегаватчас. Иванов обяви също така, че в момента цената, по думите му, е прекалено висока и е 150 лв. за мегаватчас и това е само базовата цена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във