Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР ще създаде регулаторна рамка за бъдещия пазар на природен газ

Трябва да се развие газовата инфраструктура в България. Освен това трябва да се пристъпи към създаването на либерализиран пазар на природен газ в страната и в последствие в региона на Югоизточна Европа. КЕВР ще създаде една устойчива регулаторна рамка за един бъдещ пазар на природен газ в страната, която да даде гаранция на инвеститорите и търговците. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа" в София Хотел Балкан. Това ще даде възможност за доставки на природен газ от различни източници, предаде БТА.

Интерконекторът Комотини - Стара Загора е от изключително значение за България, защото той ще даде възможност страната ни да получава природен газ от Южния газов коридор, смята Иванов.

С напредването на строителството на газопровода TANAP, респективно на този през Гърция /TAP/, във втората половина на 2020 г. България може да получава газ по това направление. Освен това през следващата година България ще може да разчита на доставки на природен газ и от север - от Румъния, изтъкна председателят на КЕВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във