Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР ще провери "Топлофикация София" заради сигнали за завишени ноемврийски сметки

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов е издал заповед за извънредна проверка на "Топлофикация София". Работна група ще провери ценообразуването на сметките за месец ноември 2020 г. Причината са медийни публикации за сигнали на потребители, които са получили многократно по-високи ноемврийски сметки в сравнение със същия период миналата година.

В случай, че в хода на предстоящата извънредна проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, енергийният регулатор ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки.

След приключване на извънредната проверка на „Топлофикация София“, комисията ще обяви публично резултатите от нея.

Потребители на столичната топлофикация сигнализираха пред медии, че сметките им за миналия месец са с до 50% по-високи в сравнение с ноември 2019 г.

Явно от "Топлофикация София" също са получили оплаквания, тъй като в сряда публикуваха обяснение за повишението. Техният анализ обаче отчита около 29% повишение на консумацията на топлинна енергия през месец ноември 2020 г., в сравнение с този от предходната годината.

Като причина за повишението от дружеството посочват ранното застудяване, започнало още през октомври и че парното е било пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителния сезон е започнал на 5 ноември. Също така температурите миналия месец били по-ниски в сравнение със същия период миналата година.

Оправданието за надутите сметки е и преминаването на учениците към електронен тип обучение, което се случи на 29-ти октомври за гимназиалните класове, а по-късно и за останалите ученици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във