Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР ще определи цената на природния газ за ноември

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи цената на природния газ за ноември, по която общественият доставчик "Булгаргаз" да продава синьо гориво на крайните снабдители. Очаква се цената да бъде около 130 лева за мегаватчас. Цената ще е с около 45% по-ниска спрямо тази за октомври, която е в размер на 233,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). А Спрямо рекордната цена за септември - 353,21 лева за мегаватчас, намалението е с 64 на сто.

Първоначално обявената от "Булгаргаз" цена за ноември беше 166 лева за мегаватчас. Като мотив за предложената по-ниска цена от доставчика посочиха изключително конкурентните цени, получени на открит търг, организиран от дружеството, както и възможността да бъдат доставени пълните количества азерски газ по договорена цена през интерконектора с Гърция. Ако енергийният регулатор утвърди цената от около 130 лева на мегаватчас, тя ще бъде най-ниската от март досега.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов заради очакваното поевтиняване на природния газ няма да се наложи КЕВР да повиши цените на парното и топлата вода от 1 януари догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във