Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЕВР се готви да ни сапуниса с нов ценови модел за парното

Топлоенергията ще се отчита на шест месеца, а абонатите ще купуват нови измервателни уреди

Иван Иванов

Нов енергиен феномен е на път да се появи в България: цената на природния газ ще се определя на пазарен принцип всеки месец, а цената на парното ще се променя през половин година. Това вкратце гласят поредните предложения за ремонт на Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия. Извънредни корекции ще се допускат, само ако цената на природния газ скочи с повече от 15 процента. По сходен начин се формират цените на тока и на водата за бита - КЕВР ги регулира един път годишно, от което на абонатите нито им става по-светло, нито по-чисто.

 

Омбудсманът и "Булгаргаз" са против промяната

Идеята на КЕВР и правителството срещна съпротива при проведената неотдавна дискусия за промените в наредбата. Според омбудсмана Диана Ковачева интересите на потребителите при подобна система на цените няма да бъдат защитени достатъчно добре. Според нея при определяне на цена за цяла година на базата на прогнози, в някои случаи клиентите ще дотират топлофикациите, а в други ще плащат големи изравнителни сметки. "Това ще доведе до  стресиране на потребителите  по един неприемлив начин", отбеляза тя.

Против идеята се обявиха и от държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Според неговия представител Иван Иванов може да се получи чувствителна разлика между изчислената цена на база фючърсни сделки и цената на „Булгаргаз“. И това да доведе до проблеми със заплащането от топлофикациите, на доставеното от компанията гориво. „Така ще се наруши паричния поток на дружеството, а това от своя страна може да повлияе отрицателно върху доставките на природен газ, както и на тяхната непрекъснатост за всички клиенти в страната, в това число и за топлофикационните предприятия", обясни Иванов.

Част от топлофикациите също не останаха очаровани от предложението и поискаха неговото прецизиране. Шестмесечна прогнозна сметка напред във времето ще се отрази на финансите им – един път е възможно те да натрупат повече капитал, а друг път да работят на загуба в зависимост от натрупаните задължения, изтъкват експерти.

Председателтят на КЕВР доц. Иван Иванов все пак защити тезата си заявявайки, че промените се правят, за да може да се избегнат евентуални силни колебания, които настъпват в рамките на едногодишния период в цената на природния газ. И за да не се отчитат подобни колебания, които са по-малки, е дадено това предложение. “Такава промяна е в интерес на потребителите на топлинна енергия и хората могат много по-спокойно в рамките на едногодишния период да предвидят своите разходи за топлинна енергия“, каза по време на онлайн обсъждането доц. Иванов. Той обърна внимание и на възможността цената на топлоенергията да се променя при поевтиняване или поскъпване на газа с над 15 процента, но на интервали от най-малко 6 месеца.

При съвременните пазарни условия това изглежда странно решение – ако разполагаш с модерни електронни системи нищо не пречи на топлофикациите да променят цените си всеки месец, според движението на природния газ на борсите у нас и в Европа. Все пак либерализираният пазар в енергетиката цели именно това -  различни цени и оферти всеки ден, за да може потребителят да прецени кое е най-доброто за него. Но очевидно подобни финансови еквилибристики са или непосилни за нашите топлофикационни дружества, или е по-лесно за тях да определят цената чрез дълга и сложна формула, неразбираема за потребителите.

Всъщност самите топлофикации днес нямат готовност всеки месец да си комуникират с топлинните счетоводители и да получават реални данни за потреблението на абонатите. Такива имат само хората с дистанционен отчет на уредите за дялово разпределение. И тук отново се намесват управляващите.

Нова смяна на топломерите по радиаторите

Чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергийната ефективност се предлага всички абонати на топлофикациите да сменят топломерите си и те да могат да се отчитат дистанционно. Идеята е до началото на 2027-а операцията да е приключила. След октомври тази година всички нови монтирани уреди също трябва да могат да се отчитат дистанционно. По този начин в следващите пет-шест години ще се осъществи пълна подмяна на топломерите и тя ще струва немалко пари. На този етап под 10% от клиентите на парното използват услуги с дистанционен отчет. А самите уреди не са евтини - цените им често могат да достигнат и до стотина лева.

Не могат да се пренебрегнат обаче и удобствата, които предлагат – благодарение на тях отпада необходимостта отчетници да влизат по домовете на хората, ще е по-лесно да се откриват кражбите на топлоенергия и ще се получават реални, месечни сметки.

 


ЧЕЗ пак излиза с номера за поскъпване на нощния ток със 70 процента


Националната електрическа компания е поискала пред КЕВР увеличение на цените на тока от водните централи с близо 40 на сто.

АЕЦ „Козлодуй“, основен доставчик на електроенергия за бита, предлага увеличение на цената си с 3% до 55,56 лв./мвтч.

Държавният Електроенергиен системен оператор пък е поискал увеличение на удържаните от него такси за достъп и пренос с близо 30 на сто..

Две от ЕРП-та – Енерго-Про и ЕВН, предлагат минимално увеличение на дневната и нощната тарифи. И единствено от ЧЕЗ са поискали с близо 70% поскъпване на нощния ток. Това вече е традиционно тяхно искане, което никога не се одобрява от КЕВР.

Остана впечатлението, че повечето ЕРП-та искат увеличение на услугите си за достъп и разпределение, като най-шокиращо изглеждаше това на ЕВН за скок с 220 процента. Но после от енергийните компании обявиха, че в КЕВР не са ги разбрали. В случая ставало въпрос за нов начин на ценообразуване и заради това не било справедливо да се твърди, че искат толкова голямо увеличение.

Така или иначе, последната дума принадлежи на КЕВР, и ние ще я чуем през юни.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във