Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР: С 20-30% по-скъпи ще бъдат токът и парно от 1 януари

По първоначални груби изчисления вървим към 20-30% повишение както на топлоенергията, така и на електрическата енергия за бита от 1 януари. Това прогнозира Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в Комисията за енергийно и водно регулиране. "Към днешна дата цените за битовите потребители остават такива, каквито са определени от 1 юли. Евентуално от 1 януари ще има повишение на цените във връзка с динамиката на европейските пазари и на цената на газа. Промяната – дали ще е 20%, или повече, коментират се, хвърлят се едни проценти, аз се страхувам вече да обявявам конкретни проценти, тъй като е изключително динамичен пазарът", заяви Младеновски пред БНР.

На европейските пазари цените главоломно растат, на фючърсите на електроенергията, на природния газ, но все пак сме в период, за който това е характерно, каза експертът. "Идва зимата и страхът движи пазарите - дали зимата ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток. Смятам, че към декември ще имаме една тенденция, ясна, едно успокояване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава вече мога да кажа по-точен процент", уточни Младеновски.

Тази година дългосрочните прогнози се сменят всеки ден, отбеляза експертът. На газовия пазар не се оправдава надеждата за увеличени доставки. Освен Норвегия, останалите доставчици продължават да доставят само договорените количества, които не покриват увеличеното потребление вследствие на възстановяването на европейската икономика, добави той. Но въпреки по-високата цена на газа, финансовото състояние на топлофикациите не е толкова разклатено, защото компенсират увеличения газ с продажбите на по-скъпа енергия на борсата.

Увеличението на електрическата енергия до някаква степен компенсира топлофикациите. На прага на отоплителния сезон обаче ще започнат проблемите, тъй като тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова започва кампания топлофикациите да искат промяна в цените, тъй като реалните им загуби предстоят, обясни Младеновски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във