Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 16% със задна дата

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да одобри поскъпването на природния газ със задна дата. Така през април синьото гориво ще струва 33.19 лв. за мегаватчас без таксите, което е с 16% повече от предходната цена. 

Цените на парното, топлата вода и тока остават непроменени, съобщиха от пресцентъра на енергийния регулатор. Както е известно, в края на месец март енергийното министерство и Българският енергиен холдинг започнаха проверка в "Булгаргаз" малко преди парламентарните избори за начина, по който са изчислили поисканото от компанията повишение на цените. Това наложи отлагане на решението от страна на енергийния регулатор.

Днес на закрито заседание бе определена точната цена, която ще влезе със задна дата и ще важи за целия месец април. Тези нива остават под стойностите на европейските борси, където цените вече достигат 20 евро.

В утвърдената цена на природния газ от 33,19 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, се посочва в съобщението.

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 март 2021 г. в размер на 28,64 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), а за предходния месец февруари цената беше в размер на 30,39 лв./MWh.

Facebook logo
Бъдете с нас и във